Убийството на български полицай край Елхово е терористичен акт, а

...
Убийството на български полицай край Елхово е терористичен акт, а
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Границата ни с Турция започва да прилича на такава от Близкия изток, а не от Европа

Убийството на български служител на реда край Елхово е терористичен акт, а границата ни с Турция стартира да наподобява на такава от Близкия изток, а не от Европа. Това разяснява пред Българска национална телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него са нужни законодателни промени, които да квалифицират сходен тип закононарушения като тероризъм. Той прикани и за активиране на българската дипломация.

" Българската дипломация има значима задача - да убеди Турция, че България е нейната врата към Европа и пазейки българо-турската граница, те си подсигуряват сигурността на стокооборота и пътникопотока към Европа. Трябва да приказваме и с европейските ни сътрудници. Случилото се припомня границата сред Афганистан и Иран. Там доста постоянно има престрелки, когато иранските граничари ловят афганистански наркотрафиканти. Българо-турската граница се трансформира в граница от Близкия изток, а не в Европа. Тук би трябвало доста ясно да се вкара този терористичен акт в светлината на неприемането на България в Шенген. Всички тези фактори в Европа и Европейска комисия би трябвало ясно да схванат нуждата от съпричастност, че този напън който води и до жертви, се дължи на нашето отстояване и държането ни 11 години отвън Шенген ", сподели Чуков.

По думите му каналджиите имат максимален почит от граничните полиции на Гърция и Унгария. Това е повода от ден на ден от тях да избират да прекарват хора през България, вместо през южната ни съседка.

" Има засилен мигрантски напън от самата Турция. Турските работодатели стартират да се оплакват от неналичието на евтина мигрантска работна ръка. Къде отиват тези мигранти - към Европа през България, към този момент не толкоз през Гърция ", добави Чуков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР