Убийството на Алексей Петров попада в контекст - през последните

...
Убийството на Алексей Петров попада в контекст - през последните
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Убийството няма да разтресе сглобката, но местният вот може

Убийството на Алексей Петров попада в подтекст - през последните месеци имаме поредност от сходни престъпни вести - убийството на Къро, гибелта на Ангел Христов, прочут като брат Галев, атентатът против Иван Гешев. Връщат ни към едни остарели времена, от които, както успешно написа писателят Георги Господинов, е под въпрос дали въобще сме излизали.

Най-лошото от тази поредност е посланието към интернационалната общественост и сътрудниците ни. Това е тежък удар върху имиджа на страната ни, което може да сложи под подозрение целите на държавното управление, един от които е влизането в Шенген.

Според Кирил Петков убийството на Алексей Петров ще бъде употребявано от ръководещото болшинство да се повдигне въпроса за промяната в бранша “Сигурност ”. Не знам какво друго значи такава промяна с изключение на кадрови смени във върховете на службите. Единствените фрагменти на високи позиции, назначени от служебната власт, които бяха оставени до момента и не бяха коментирани от така наречен сглобка, бяха шефовете на службите. Всъщност те бяха назначени не от последните кабинети на Гълъб Донев, а още в първите няколко седмици на първия длъжностен кабинет на Стефан Янев, което ни връща повече от 2 година обратно, до май-юни 2021 година

Вероятно тази поредност от убийства ще се употребява в идващите няколко месеца за почистване по върховете на службите.

Много преди убийството на Алексей Петров съм чувал за посредничеството му ГЕРБ и ПП-ДБ да сформират държавно управление. Но дали господин Петров, или различен, тъй като той не е бил единственият медиатор сред ГЕРБ и ПП-ДБ, е имал решаваща роля в съставянето на това държавно управление, ми е мъчно да преценява. Имаше ясни политически ползи, които движеха двете обединения към единодушие. Политическата логичност също показваше опция за сходна настройка.

Струват ми се пресилени изказванията, че това ликвидиране би могло да докара до някаква форма на дестабилизация сред сътрудниците в сглобката. Все отново едно държавно управление стъпва върху доста по-стабилни основи и мъчно може да бъде съборено или издигнато от един-единствен човек, пък бил той и доста авторитетен.

Предстоят локални избори, само че те са различен сюжет, по-точно 265 разнообразни сюжета (колкото са общините в държавата). Ако нещо може да провокира трус, то евентуално ще е разследване на резултатите от локалните избори.

Не предвиждам падане на този кабинет след местния избор, само че той може да покаже изменени тежести сред двете огромни обединения. Това сигурно ще даде по-голямо самочувствие на партията победител в договарянията ѝ с колегата.

Но даже и да се стигне до оставка на този кабинет, не считам, че скоро може да се стигне до ново болшинство и държавно управление. Не виждам кой знае каква опция на съществуващото на политическия терен сега.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР