Убийството на 67-годишния бивш японски премиер Шиндзо Абе шокира света

...
Убийството на 67-годишния бивш японски премиер Шиндзо Абе шокира света
Коментари Харесай

Полицията в Япония призна за грешки, довели до покушението на Шиндзо Абе

Убийството на 67-годишния някогашен японски министър председател Шиндзо Абе шокира света - освен поради бруталната показна експанзия против държавника, само че и поради неспособността на службите за сигурност да предотвратят атентата. Няколко клипа от мястото на престъплението в град Нара демонстрират, че килърът се е разхождал несмущаван към гардовете на някогашния министър председател.

Той заема позиция зад тила на Абе и съумява да изстреля два поредни патрона със саморъчно направено оръжие. В този миг няколко мъже от защитата се хвърлят върху нападателя и го повалят на земята. " Как по този начин полицията, телохранителите и другите чиновници по сигурността не са забелязали нарушителя, който се приближава с оръжие? ", пита началникът на администрацията на японските Военновъздушни сили Тошио Тамогами след покушението против Шиндзо Абе.

Първоначално Националната полиция на Япония разгласи, че не е имало нарушавания при защитата на някогашния министър председател и че той е бил придружаван от въоръжен чиновник на подразделението за защита. Отделно от това на място е имало хора от полицейските сили на Нара. Офицерът е забелязал нападателя, само че не съумял да спре стрелбата, съгласно обяснението на службата пред японската организация Jiji. В събота обаче началникът на полицията в Нара пое цялостна отговорност за нещастието. Томоаки Онизука свика конференция, на която уточни, че " не може да отхвърли, че имаше проблеми " с защитата на събитието.

" След като пристигна първия сигнал за случая в 11:30 ч. и обстановката се обясни, изпитах най-голямата виновност и страдание, която съм чувствал в 27-годишната си кариера в правоохранителните служби. Усещам тежестта на своята отговорност ", споделя Онизука в прочувствено изказване. Мнозина експерти по сигурността разясняват пред японските малките екрани, че равнището на сигурността към Шиндзо Абе е било прекомерно едва. " Охраняваният човек би трябвало да бъде затрупан от всички страни. Ако това не бъде изпълнено на 100%, няма отбрана ", споделя един от тях пред националната телевизия NHK.

New York Times разяснява, че отслабеното равнище на отбрана към Шиндзо Абе може да се дължи на събитието, че в Япония рядко се случват съществени конфликти по време на политически прояви. Ограниченията за носене на огнестрелно оръжие са толкоз прецизни, че през 2018 година са регистрирани единствено 8 убийства след пукотевица (в страна с съвсем 126 милиона души население). Когато Шиндзо Абе е доведен в болничното заведение, той към този момент не е имал витални индикатори.

Загинал е от загубата на доста огромно количество кръв макар напъните на медиците да го спасят с кръвопреливания. 41-годишният причинител на убийството Тецуя Ямагами е признал виновност пред проверяващите. Той твърди, че в началото е възнамерявал да убие водача на религиозна група, която съгласно него е довела майка му до банкрут поради дарения. Ямагами считал, че Шиндзо Абе е промотирал тази група в Япония. Той е посещавал няколко предизборни събития с присъединяване на някогашния министър-председател, преди да стигне до решението да го простреля в Нара.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР