Убийството на 67-годишния бивш японски премиер Шиндзо Абе шокира света

...
Убийството на 67-годишния бивш японски премиер Шиндзо Абе шокира света
Коментари Харесай

Полицията в Япония призна за грешки, довели до покушението на Шиндзо Абе

Убийството на 67-годишния някогашен японски министър председател Шиндзо Абе шокира света - освен поради бруталната показна експанзия против държавника, само че и поради неспособността на службите за сигурност да предотвратят атентата.

Няколко клипа от мястото на престъплението в град Нара демонстрират, че килърът се е разхождал несмущаван към гардовете на някогашния министър председател. Той заема позиция зад тила на Абе и съумява да изстреля два поредни патрона със саморъчно направено оръжие.

В този миг няколко мъже от защитата се хвърлят върху нападателя и го повалят на земята.

" Как по този начин полицията, телохранителите и другите чиновници по сигурността не са забелязали нарушителя, който се приближава с оръжие? ", пита в Twitter някогашният шеф на японските Военновъздушни сили Тошио Тамогами след покушението против Шиндзо Абе.

Първоначално Националната полиция на Япония разгласи, че не е имало нарушавания при защитата на някогашния министър председател и че той е бил придружаван от въоръжен чиновник на подразделението за защита. Отделно от това на място е имало хора от полицейските сили на Нара. Офицерът е забелязал нападателя, само че не съумял да спре стрелбата, съгласно обяснението на службата пред японската организация Jiji.

В събота обаче началникът на полицията в Нара пое цялостна отговорност за нещастието.

Томоаки Онизука свика конференция, на която уточни, че " не може да отхвърли, че имаше проблеми " с защитата на събитието.

" След като пристигна първия сигнал за случая в 11:30 ч. и обстановката се обясни, изпитах най-голямата виновност и страдание, която съм чувствал в 27-годишната си кариера в правоохранителните служби. Усещам тежестта на своята отговорност ", споделя Онизука в прочувствено изказване.

Мнозина експерти по сигурността разясняват пред японските малките екрани, че равнището на сигурността към Шиндзо Абе е било прекомерно едва.

" Охраняваният човек би трябвало да бъде затрупан от всички страни. Ако това не бъде изпълнено на 100%, няма отбрана ", споделя един от тях пред националната телевизия NHK.

New York Times разяснява, че отслабеното равнище на отбрана към Шиндзо Абе може да се дължи на събитието, че вЯпония рядко се случват съществени конфликти по време на политически прояви. Ограниченията за носене на огнестрелно оръжие са толкоз прецизни, че през 2018 година са регистрирани единствено 8 убийства след пукотевица (в страна с съвсем 126 милиона души население).

Когато Шиндзо Абе е доведен в болничното заведение, той към този момент не е имал витални индикатори. Загинал е от загубата на доста огромно количество кръв макар напъните на медиците да го спасят с кръвопреливания.

41-годишният причинител на убийството Тецуя Ямагами е признал виновност пред проверяващите. Той твърди, че в началото е възнамерявал да убие водача на религиозна група, която съгласно него е довела майка му до банкрут поради дарения.

Ямагами считал, че Шиндзо Абе е промотирал тази група в Япония. Той е посещавал няколко предизборни събития с присъединяване на някогашния министър-председател, преди да стигне до решението да го простреля в Нара.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР