Убийство на сикхи в Канада: „Стигнете до дъното на този много сериозен въпрос“

...
Канада твърди, че е предоставила доказателства преди много седмици“ за
Коментари Харесай

Канада твърди, че е предоставила доказателства „преди много седмици“ за предполагаемото участие на индийски служби за сигурност в убийството на сикхски активист на нейна територия, тъй като Съединените щати притиснаха Ню Делхи да сътрудничи на разследването.

Повече подробности по случая се появиха с канадския премиер Джъстин Трюдо, който повтори, че Отава разполага с достоверна разузнавателна информация, свързваща индийски агенти с убийството на лидера на сикхските сепаратисти Хардип Сингх Ниджар, канадски гражданин.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Какво се крие зад напрежението между Индия и Канада около убийството на сикхския сепаратистки лидер?Сикхски и мюсюлмански лидери призовават за действие, докато Канада разследва убийството на сикхския лидерИндия убила ли е сикх активист в Канада?Защо Канада получава приглушена подкрепа от съюзници по обвинения срещу Индиякрай на списъка

Обвинението предизвика гневна реакция от Ню Делхи, който категорично отрече всякакво участие.

По време на пресконференция в петък Трюдо беше попитан за твърденията, които направи публично, и той повтори призива си към индийското правителство да сътрудничи.

„Ние сме там, за да работим конструктивно с Индия. Надяваме се да се ангажират с нас, за да можем да стигнем до дъното на този много сериозен въпрос“, каза Трюдо. „Канада сподели с Индия достоверните обвинения, за които говорих в понеделник. Направихме това преди много седмици.“

Ниджар беше застрелян пред сикхски храм в Съри, Британска Колумбия през юни и няма арестувани.

Bloomberg News съобщи, че канадски служители са споделили съобщения и телефонни номера с индийското правителство, за които се твърди, че свързват индийски агенти с убийството на Ниджар.

Индия отрече да има официално споделена информация и определи обвиненията като „абсурдни“.

„Канада не е споделяла конкретна информация по този случай, нито тогава, нито преди, нито след това“, каза Ариндам Багчи, говорител на Министерството на външните работи на Индия.


„Искаме отчетност“

Съединените щати изясниха, че очакват индийското правителство да работи с Канада.

„Ние сме дълбоко загрижени за обвиненията, повдигнати от премиера Трюдо“, каза пред репортери държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Би било важно Индия да работи с канадците по това разследване. Искаме да видим отчетност.“

Канадското правителство е събрало както човешки, така и сигнални разузнавателни данни в продължилото месеци разследване на убийството на сикхския сепаратистки лидер, съобщи CBC News.

В доклада се казва, че разузнаването включва комуникации на индийски служители, присъстващи в Канада, като се добавя, че част от информацията е предоставена от неидентифициран съюзник в алианса Петте очи – мрежа за споделяне на разузнавателна информация, която включва САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Въпреки това, Трюдо не е предоставил никакви подробности за това какво са събрали канадските шпионски агенции и неговата служба не е потвърдила или отхвърлила доклада на CBC.

Посланикът на САЩ в Канада Дейвид Коен потвърди, че „споделеното разузнаване между партньорите на Five Eyes“ е информирало Трюдо за възможното участие на индийски агенти.

„Имаше много комуникация между Канада и Съединените щати по този въпрос и мисля, че това е толкова далеч, колкото ми е удобно“, каза Коен пред CTV News в интервю, което ще бъде излъчено в неделя.

„Ако те [обвиненията] се окажат верни, това е потенциално много сериозно нарушение на базирания на правила международен ред, в който обичаме да функционираме.“


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР