Убийствените слънчеви бури могат да спрат интернета и захранването за

...
Убийствените слънчеви бури могат да спрат интернета и захранването за
Коментари Харесай

НАСА може да предупреди 30 минути преди опустошителна слънчева буря да удари Земята

Убийствените слънчеви стихии могат да спрат интернета и зареждането за часове – и ще имате единствено 30 минути, с цел да се подготвите , съгласно изследване на НАСА.

Американската галактическа организация е създала нова система с изкуствен интелект, която да планува по кое време разрушителни събития ще връхлитат Земята .

Системата е най-модерното, с което разполагаме и все пак ни дава единствено 30 минути, които може да не са задоволителни, с цел да се подготвим за цялостен мрак.

Въпреки това хората към този момент могат да подхващат стъпки, с цел да се приготвят за рисково слънчево събитие. Някои от тях са да се подготви комплект за оцеляване и да се отпечатат копия на цифрови документи.

От НАСА оповестиха създаването на компютърен модел, наименуван DAGGER (официално Deep Learning Geomagnetic Perturbation) през март, само че проучването към този момент набира социална известност.

NASA could only give a 30-minute warning before a killer solar storm hits Earth
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Международен екип от откриватели на Frontier Development Lab – партньорство, включващо НАСА, Геоложката работа на Съединени американски щати и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати – употребява AI, с цел да търси връзки сред слънчевия вятър и геомагнитните разстройства.

Изследователите са приложили AI способ, наименуван „ задълбочено образование “, който образова компютрите да разпознават модели въз основа на предходни образци.

Екипът употребява технологията, за да разпознава връзките сред измерванията на слънчевия вятър от хелиофизичните задачи .

Тези задачи са сонди, деликатно ситуирани в космоса, с цел да основат набор от датчици, които работят дружно, с цел да учат слънцето.

Екипът е тествал DAGGER против две геомагнитни стихии през август 2011 година и март 2015 година

Space Weather Forecasts Can Give Satellites 1 Day of Warning When a Killer Solar Storm is Inbound
— azimuthworld.com (@azimuthworld)
Системата може бързо и тъкмо да планува въздействието на бурята в международен мащаб.

Водещият създател Вишал Упендран от Междууниверситетския център за астрономия и астрофизика в Индия сподели в изказване: „ С този изкуствен интелект към този момент е допустимо да се вършат бързи и точни световни прогнози и да се вземат осведомени решения при положение на слънчева стихия, като по този метод минимизираме – или даже предотвратяваме – опустошителните последици върху обществото. “

Слънчевите стихии също могат да създадат системите за световно позициониране по-малко точни, което е проблем на първо място за прецизното сондиране и на други технологии. Може да има и спирания на и на GPS.

Бурята също може да аргументи информационни проблеми и да добави радиация към северния и южния полюс, което евентуално ще принуди самолетните компании да пренасочат полетите си. Някои към този момент са го създали.

През 1859 година солидна геомагнитна супербуря, известна като събитието Карингтън, провокирала мощни изхвърляния на коронална маса към Земята.

102 years ago, the biggest solar storm of the 20th century hit Earth.

You know a solar storm is serious when buildings burst into flame, which happened around 02:00 GMT to a telegraph exchange in Sweden.

What would happen today?

[read more: ]
— Massimo (@Rainmaker1973)
Ако сходно събитие се случи в днешния свят, резултатите биха били пагубни.

Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) показа способи за подготовка при положение на рискова слънчева стихия.

Агенцията предлага да напълните пластмасови контейнери с вода и да ги поставите във фризера , които по-късно може да се употребяват за изстудяване на храни при положение на спиране на тока.

Хоратата би трябвало да поддържат резервоарите на колите си най-малко на половина цялостни , тъй като бензиностанциите разчитат на електричество за зареждане на помпите.

И в случай че имате гараж, намерете бутона за ръчно отваряне.

NOAA също по този начин приканва хората да си създадат аварийни копия на значими цифрови данни и информация и да държат пари някъде в дома си , защото банките няма да бъдат налични в резултат от спирането на електрозахранването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР