Убийствата на прехода: Заподозрян за попското покушение се измъкна от

...
Убийствата на прехода: Заподозрян за попското покушение се измъкна от
Коментари Харесай

Убийствата на прехода: Заподозрян за попското покушение се измъкна от Темида!


Убийствата на прехода: Заподозрян за попското нападение се измъкна от Темида. 19 години от касапницата в „ Арт Декор “, тройният разстрел остана неразкрит.

В далечното начало на прехода през 2004 година босовете в подземния свят бяха доста и не спираха да се саморазправят, когато един засегне ползите на различен или пък му пречи в някакъв бизнес.

 убити - ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Заподозрян за попското нападение се измъкна от Темида! (СНИМКИ)
В безкрайното преплитане на пътища и цели ъндърграундът се тресеше от убийства. И защото сме дребна страна и нямаме обилие от убийци, постоянно бяха поръчвани наемни убийци извън – и от изток, и от запад.  Заведението Арт Декор

За тройното ликвидиране в заведението „ Арт Декор “ на бул. „ Симеоновско шосе “ в София на 4 юни 2004 година се смяташе, че също са употребявани непознати убийци – част от така наречен Хърватска група. Въпреки напъните на проверяващите да потвърдят виновност на хърватина Робърт Матанич той се измъкна от българската Темида.

В родината си обаче се сблъсква челно с правораздаването, което го изпраща в пандиза за 35 година поради убийството на проверяващия публицист Иво Пуканич през 2008 година, когато е взривена бомба до колата му. През март 2015 година посоченият за застрашителен палач Матанич е пребит от различен пандизчия в пандиза в град Лепоглава. Значително по-младият мъж с прякор Шиле, който също излежава присъда за ликвидиране, удря Матанич няколко пъти с тежест по главата във фитнес залата и той изпада в кома. След няколко месеца Матанич се разсънва от комата, само че съвсем не може да върви и приказва. Въпреки присъдата за убийството на журналиста не е потвърдено кой е поръчителят.

Още през 2009 година авторитетното хърватско издание „ Национал “ оповестява, че службите в Загреб имали информации, че Робърт Матанич със своите сътрудници в България е убивал и отвличал хора, следял конкурентни мафиотски кланове, като ги изправял един против различен и по този метод защитавал интереса на тези, които са му плащали. Докато бил в България, Матанич убивал и отвличал представители на нашия под земята свят. Според хърватското издание полицията стигнала до информации, че Матанич е умъртвил минимум трима и отвлякъл няколко души в България.

Около 12 ч. на 4 юни 2004 година посоченият за дясната ръка на Златко Баретата Димитър Христов – Митко Малкия влиза в „ Арт Декор “ с четиримата си телохранители. Групата се качва във виенския салон на втория етаж в несъществуващото към този момент крайпътно заведение. В него не влизат инцидентни хора. Час по-късно двама мъже с бради, черни раса и калимявки умерено прекрачват прага на заведението и никой не стопира православните свещеници. Те стигат до втория етаж и стартират да стрелят по петимата. На място са убити Митко Малкия, Живко Митев и Калоян Савов, а Владимир Каманов и Стефан Железанов са ранени. Преоблечените убийци бързо изчезват с черното „ Ауди “, с което са пристигнали.

Полицията е вдигната на крайник. Ранените са откарани в „ Пирогов “ и избавени, а от убийците няма и диря. От показанията по-късно на оживелите излиза наяве, че те видели двамата свещеници, само че повече не помнят. На мястото са открити над 30 гилзи.

Нито една от версиите на проверяващите не е потвърдена. Най-популярната е, че някогашните другари на Митко Малкия от ВИС са го поръчали поради прекосяването му към Златко Баретата. Месец след убийството Министерство на вътрешните работи афишира, че търси група от 12 хърватски жители, които са обвинени за поръчкови убийства у нас, и популяризира фотосите им, които са открити в преносим компютър, отмъкнат от апаш на апартамент в София. Групата упражнявала из планините и членовете й си правели един на различен фотоси с оръжие даже у дома.

 Двама от разстреляните

Двама чиновници на охранителна компания разпознават единия от „ поповете “, който видели в „ Ауди “ на светофар на бул. „ Симеоновско шосе “ в деня на тройното ликвидиране. Оказва се, че това е Робърт Матанич, който е част от Земунския клан на сръбската мафия. Прокуратурата повдига обвиняване против него за убийството на трима души и опит за ликвидиране на други двама. Предполага се, че вторият стрелец е сънародникът му Иван Може, който изчезва мистериозно и се счита, че евентуално е погубен. Матанич обаче не може да бъде задържан, тъй като към този момент е напуснал страната.

 Снимка на Робърт Матанич в откраднатия преносим компютър

През февруари 2005 година хърватинът е арестуван в Сърбия, където се барикадирал тежко въоръжен в хотел. След многочасови договаряния той се предава. Матанич е екстрадиран в България през август 2007 година Хърватинът декларира, че се опасява, че ще бъде погубен зад решетките у нас. Нищо не му се случва, а след 9 месеца е освободен заради липса на доказателства против него.

Поръчителят на касапницата също остава незнаен. Убийството в „ Арт Декор “ е в графата „ неразкрити “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР