Убитият кандидат за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио е погребан от роднини

...
Тялото на убития кандидат за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио
Коментари Харесай

Тялото на убития кандидат за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио беше погребано на частна церемония в столицата на страната в петък вечерта.

59-годишният мъж беше положен в гробището Монтеоливо в северната част на Кито, потвърди неговият предизборен екип пред CNN en Español.

Те казаха, че погребението е извършено в дълбока тайна, като ковчегът му е ескортиран от членове на полицията заедно с най-близките му роднини.

Вилависенсио, борец за борба с корупцията и депутат, който беше открит за насилието, причинено от трафика на наркотици в страната, беше застрелян на предизборен митинг в Кито в сряда.

Убийството на Вилависенсио, който принадлежеше към политическата партия Movimiento Construye, стана само 10 дни преди първия тур на президентските избори.

Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио говори на предизборен митинг в Кито, Еквадор, на 9 август 2023 г. Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио говори на предизборен митинг в Кито, Еквадор, на 9 август 2023 г. Карън Торо/Ройтерс

Властите съобщиха в четвъртък, че са арестували шестима заподозрени, всички колумбийски граждани и членове на банда, във връзка с убийството му. Заподозреният стрелец почина по-рано в полицейския арест след размяна на огън с персонала по сигурността, въпреки че националността му остава неясна.

Страната от Андите, сравнително мирна нация допреди няколко години, сега е измъчвана от влошаваща се криза на сигурността, подхранвана от трафика на наркотици и войната за територия между съперничещи престъпни организации.

Насилието е най-силно изразено на тихоокеанското крайбрежие на Еквадор, докато престъпните групи се борят за контрол и разпространение на наркотици, предимно кокаин.

Убийството предизвика изблик на осъждане от Еквадор и от целия свят, включително от ръководителя на ООН по правата на човека, Съединените щати и Европейския съюз.

По време на разследването властите иззеха пушка, картечница, четири пистолета, три гранати, два пълнителя за пушки, четири кутии с боеприпаси, два мотоциклета и откраднато превозно средство, за което се смята, че е използвано от заподозрените.

Атаката също накара президента Гилермо Ласо да поиска помощ от Федералното бюро за разследване на САЩ и той написа в Туитър по-рано, че делегация скоро ще пристигне в страната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР