Убитият бизнесмен Петър Христов е играл основна роля в разкриването

...
Убитият бизнесмен Петър Христов е играл основна роля в разкриването
Коментари Харесай

Сделки за милиони от миналото изплуват покрай разстрела на Петър Христов, появи се името на убития банкер Кюлев!

Убитият предприемач Петър Христов е играл съществена роля в разкриването на и задържането на " Килърите ". Той е бил непосредствен другар с разстреляния юрист Петър Лупов, който е една от жертвите им, написа " Уикенд ", цитирайки източници от следствието.

Според тях приживе Лупов оказал помощ на Петър Христов в придобиването на мандрата " Лактима ", приватизирана през 1996 година Освен това юристът водел огромна част от корпоративните каузи на десетките компании на Христов.

През есента на 2010 година след разстрела на самоковския престъпник Юри Галев антимафиотите арестуваха шефа на българската федерация по сумо Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Васко Кеца, както и търновския милионер Георги Вълев.

Те бяха упрекнати за знакови поръчкови убийства, измежду които това на енергийния необут Борислав Георгиев, банкера Емил Кюлев, Юри Галев, кметът на Елин Пелин Янко Янков, шуменския предприемач Румен Рачев и юристът Петър Лупов.

В последна сметка бяха открити доказателства единствено за разстрелите на Румен Рачев и Петър Лупов, които съгласно следствието са били поръчани от Георги Вълев на Пешо Сумиста и Васко Кеца. Мотивът - спор сред тогавашните акционери на " Тракия банк " за милиони левове, платени от вдовицата на Емил Кюлев след извънсъдебно съглашение.

" Петър Христов беше в открита война с Георги Вълев в последните години, двамата имаха разногласия за апетитни парцели в Арбанаси и Велико Търново. Преди да арестуват Георги Вълев като част от " Килърите ", съперникът му Петър Христов се придвижваше с бронирана кола и няколко охранители, тъй като се притесняваше, че може да го поръчат, спомнят си поданици на старопрестолния град.

След задържането на Георги Вълев, делата му са поети от брат му Таньо Вълев - Чирпанския, въпреки публично бизнесът да се движи от брачната половинка му Анелия. Фамилия Вълеви има десетки апетитни парцели във Велико Търново и Арбанаси. Според осведомени през последните няколко месеци Петър Христов е притискал Таньо Вълев да трансферира два от хотелите на брат си във Велико Търново на задгранична компания, както и концесия на кариера за рандеман на инертни материали в Пловдив.

Усилено се мълви, че предходната есен представител на Петър Христов оповестил на Таньо Вълев, че може да се издейства по-лека присъда за брат му, в случай че се раздели със собствеността си в хотел " Премиер ".

Кой е Чирпанеца и по какъв начин става един от 47-те акционери на “Тракия банк”. Таньо Вълев по думите на негови съграждани е бил запарен на бира-скара ресторантьор, преди да мине към престъпните структури. Негова дясна ръка е бил различен чирпанлия с прякор Рижия.

През 90-те години елитни софийски ченгета влизат в спор с Чирпанеца и Рижия, които са се пробвали да осуетят полицейска акция в града и са оказали опозиция при задържането им. След акцията те упрекват униформените в превишаване на правата им и ги пращат на военна полиция. Чирпанеца по-късно е разследван за основаване на куха банка, задачата на която е да послужи за източване на пари от ДЗИ. Вълев разчита на огромен брой купени акционери, които играят за него в “Тракия банк”. Тя пък е основана с капитал от 2,2 милиона лв., взети под формата на заеми.

През 1998 година банкерът Емил Кюлев посредством свързани с него компании купува “Тракия банк”, с цел да я преименува на “Росексимбанк”, а по-късно - на “ДЗИ банк”, възползвайки се от към този момент стартирало следствие на някои от някогашните акционери за злоупотреби и източване. За тях се чува още веднъж сега, когато ДЗИ е пред завършване на договорката за Eurobank EFG. Бившите акционери желаят мажоритарен дял в банката и претендират за общо 200 милиона лв., което е половината от цената на договорката. На Луков и Лупов – юристите от Варна и Велико Търново, е подредено от името на Георги Вълев да водят каузи против акционери в “ДЗИ банк”. В края на 2006 година Георги Вълев упълномощава юристите, които стартират да завеждат искове против акционерите в ДЗИ. По-късно и двамата се трансформират във противников детайли, откакто стартират да надигат глас и да целят персонално облагодетелстване в обстановката.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР