Убит е лидер на банда в Хаити след полицейска операция,

...
Убит е лидер на банда в Хаити след полицейска операция,
Коментари Харесай

Убит е лидер на банда в Хаити след полицейска операция

Убит е водач на тайфа в Хаити след полицейска интервенция , оповестява " Ройтерс ".

Убитият е Ернст Юлме, прочут като Ти-Грег, глава на бандата " Делмас 95 ". Неговото ликвидиране става ден след убийството на различен водач, което попречи на бандата " Viv Ansanm " да завладяват повече от града.

Атаки и престрелки пламнаха из столицата Порто о Пренс , откакто стана ясно, че политическите групи са по-близо до завършване на временен съвет, който да поеме ръководството от отсъстващото държавно управление.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш приветства известията, че политически групи са избрали всички членове на временен съвет, който ще поеме президентските пълномощия преди бъдещите избори, сподели представител на Организация на обединените нации.

Съветът, който има за задача да сплоти разпокъсаната политическа класа на Хаити, би трябвало да назначи заместител на министър-председателя Ариел Хенри , който разгласи оставката си на 11 март, защото гангстерското принуждение попречи на завръщането му в страната.
 Премиерът на Хаити подава оставка
Премиерът на Хаити подава оставка

Размириците в карибската страна не престават

" Генералният секретар приветства известията, че всички заинтригувани страни от Хаити са номинирали представители в Преходния президентски съвет ", сподели заместник-говорителят Фархан Хак на брифинг за медиите.

Очакваше се деветчленният съвет да бъде финализиран в границите на няколко дни след оставката на Хенри, само че някои хаитянски политически фракции не съумяха да се обединят зад един представител.

Една партия отхвърли проекта, след което се отдръпна, до момента в който групи, останали отвън проекта, подлагаха на критика завръщането на политици от предходни администрации, считани за корумпирани.

Джими Шеризие , водач на една от бандите, който настояваше за оставката на премиера Ариел Хенри, заплаши политиците и техните фамилии с репресии, в случай че вземат участие в оферти съвет.

Когато съветът изглеждаше съвсем приключен, в четвъртък се чу мощна пукотевица покрай Националния замък край площад " Шан дьо Марс " в центъра на Порт-о-Пренс, до момента в който хората бягаха от стрелбата в друго столичното предградие - Петион-Вил.

В сряда обвинени членове на бандата в Петион-Вил, която беше атакувана през последните дни, бяха убити и подпалени - в това число един водач, прочут като Макандал - от цивилно придвижване известно като Bwa Kale.

Местните медии оповестиха за друго ликвидиране на Bwa Kale отвън столицата в четвъртък, макар че " Ройтерс " не съумя да удостовери това.
 Бандите в Хаити разграбиха резервоар на УНИЦЕФ с скъпи помощи за майки и новородени
Бандите в Хаити разграбиха резервоар на УНИЦЕФ с скъпи помощи за майки и новородени

Работата на лечебните заведения е застрашена

Държавата значително отсъства по време на насилието и полицията е зле оборудвана против тежко въоръжени незаконни групи, които се стремят да разширят териториалния си надзор над столицата. Плановете за интернационална задача за сигурност, поискана от Хенри през 2022 година, остават в режим на изчакване.

Хак сподели, че бързото разрастване на интернационалните сили е от решаващо значение за подобряването на политическата обстановка и сигурността.

Той сподели, че Организация на обединените нации ще поддържа възобновяване на демократичните институции на Хаити и прикани за отбрана на цивилните.

Организация на обединените нации и други интернационалните органи и посолства изтеглят чиновници и други чужденци с хеликоптери , защото основното летище на Хаити не е обезопасено.

Правителството на Канада съобщи късно в четвъртък, че канадските въоръжени сили работят с канадското посолство в Хаити, с цел да оказват помощ при планирането на изключителни обстановки. Правителството не даде детайлности, само че изказването пристигна в отговор на известията, че канадски бойци са изпратени със аероплан, с цел да защитят канадското посолство.

Правителството на САЩ евакуира 90 американски жители в четвъртък от северния град на Хаити Кап-Хаитиен до Маями, както и от Порт о Пренс до Доминиканската република, в допълнение към 70-те, които са изхвърчали от неделя, сподели представителят на Държавен департамент.
 Съединени американски щати изтеглят американци от Хаити
Съединени американски щати изтеглят американци от Хаити

Организират държавни чартърни полети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР