„Убеден съм, че управлението на държавните средства, в размер на

...
„Убеден съм, че управлението на държавните средства, в размер на
Коментари Харесай

Димитър Данчев към министър Емил Караниколов: Не оставяйте милиони в ръцете на компрометирани хора

„ Убеден съм, че ръководството на държавните средства, в размер на няколко милиона годишно, за развиване на нововъведенията в нашата стопанска система не трябва да остава в ръцете на хора, които опорочават процеса на поощряване на развиването на дребния и междинния бизнес в страната ". Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Димитър Данчев в парламентарния надзор към министъра на стопанската система Емил Караниколов. „ Скоро ще станат 3 години, откогато Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия се ръководи от Мариета Захариева, в качеството й на изпълнителен шеф. В напълно къси периоди, доверието в организацията беше на практика унищожено ", акцентира националният представител. По неговите думи след поредицата от гафове, довели и до включването на организацията даже в предаването „ Господари на ефира ", положението й е почнало да буди страдание и у всички сътрудници от работодателските и браншови организации. „ Под управлението на госпожа Захариева, организацията изрично опорочава ролята на страната като опора за дребния и междинния бизнес и за развиването на съвременна стопанска система. Информация за опорочени публични поръчки и изкуствени цивилен контракти имаше и в отчета на служебния министър председател Огнян Герджиков ", напомни Димитър Данчев.

Данчев изясни, че през септември 2016 година е открита 8-мата конкурсна сесия на Национален иновационен фонд с бюджет от 5 млн. лева, по която до крайната дата за кандидатстване - 31.10.2016 година са получени 192 планови оферти. Решението за резултатите от оценката на последната конкурсна сесия е взето с голямо забавяне от близо 1 година. „ В ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " в Народно събрание постъпиха сигнали за нередности, касаещи администрирането на Национален иновационен фонд (НИФ) от Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия ", добави националният представител. Той акцентира, че целият интервал - от откриването на процедурата по 8-мата сесия на НИФ до приключването й, е бил белязан от кавги и подозрения за невиждани операции. „ От публично известие на интернет страницата на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия от юни 2017г. разбираме, че " бизнесът " е подал сигнали за нарушавания, които опорочават процедурата за утвърждение на планове по 8-мата сесия на НИФ. Питам се по какъв начин е допустимо представители на „ бизнеса " да подадат сигнали по процедура, по която, към оня миг, не е имало нищо публично като резултати? ", попита Данчев. По неговите думи от същото известие се схваща, че от февруари 2017 до деня на издание на съобщението- НИФ не е имал законен УС и не имало опция да се взимат решения във фонда. „ Интересно би било да научим имало ли е легитимна/правна причина, заради която УС е бил „ нелегитимен " в посочения интервал или в известието става дума още веднъж за откровена операция? ", продължи с въпросите той. „ Очевидно е даже за непреднамерения наблюдаващ, че администрирането на НИФ през последната сесия е компрометирано и оставя усещане за съществено манипулиране на оценителния развой ", разяснява депутатът от левицата.

Данчев е на мнение, че забавянето на оценката на плановете с повече от година, единствено по себе си, обезсмисля концепцията за иновативност на плановите оферти. „ Времето, в което живеем, допуска, че нещо, което съставлява иновация през днешния ден, на следващия ден може да е отживялост. Дори и да не вземаме под внимание въпроса със забавянето на оценителния развой, остава въпросът за това, че оценителите на плановите оферти, са работили без контракт. За мен това е съществено административно нарушаване и съставлява сериозен риск за сигурността на информацията, с която са работели те ", сподели още Данчев. Той попита и за какво заплащането на отчетите на оценителите е осъществено доста откакто те са завършили своята работа. „ За мен този факт оставя подозрението за опцията оценителите да са били притискани да трансформират една или друга своя оценка, с цел да могат, в последна сметка, да получат предстоящото от тях заплащане ", разяснява той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР