Уанг Джен се е притеснявал за живота си, твърди негов

...
Уанг Джен се е притеснявал за живота си, твърди негов
Коментари Харесай

Внезапната смърт на съпредседателя на HNA усложнява ситуацията в компанията

Уанг Джен се е тормозил за живота си, твърди негов съучастник.

Още по тематиката
Дойде, видя, даде обещание: един ден на Китай в София

На срещата " 16+1 " стана ясно, че Пекин харесва Европа, има интерес към АЕЦ " Белене ", прави тютюнев подарък на Борисов, а в Пловдив може да се появи цех за електрически камиони
8 юли 2018
4+1 | Защо американските пощи заплащат милиони на вятъра, умира ли висшето обучение и бърза мода по поръчка

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
8 юли 2018
Чуй Хонгджиян: Трудно е за Китай да одобри всички правила на Европейски Съюз внезапно

Директорът на департамента по Европейски Науки в Китайския институт за интернационалните науки пред " Капитал "
6 юли 2018
Китайският колос HNA взима летище Пловдив на концесия

Планът е обектът да специализира в товари, като 30 млн. евро се влагат в нов карго и пътнически терминал
28 мар 2018
Китай поема контрола над застрахователния колос Anbang

Властите в Пекин повдигнаха обвинявания за машинация и корист с власт против президента на компанията
26 фев 2018
Китайската HNA Group продава незабавно активи, с цел да понижи дълга си

Конгломератът ще се освободи от част от задграничните си придобивки
11 фев 2018
Китайската HNA стана най-големият акционер в Deutsche Bank

Групата към този момент държи близо 10% от най-голямата немска финансова институция
3 май 2017 Внезапната гибел на съпредседателя на китайския конгломерат HNA Уанг Джен при драматичен случай във Франция ще затрудни преструктурирането на компанията. Преди няколко месеца китайското държавно управление разпореди на групата да развива активност най-вече в авиационния бранш и да ограничи непознатите вложения, защото закупи редица играчи от няколко сектора, написа Financial Times.

Уанг - движещата мощ на HNA

Уанг почина на 57-годишна възраст на 3 юли по време на почивка в Прованс в Югоизточна Франция. От HNA оповестяват, че е паднал от 15 метра върху скали наоколо до локална черква, само че не дават детайлности.

Уанг е определян като движещата мощ на HNA. Вложенията му от 40 милиарда $ в китайската група я трансфораха от районен авиопревозвач в конгломерат, който има дялове в Deutsche Bank, Hilton Worldwide и други огромни компании.

Мнозина интернационалните банкери знаеха, че Уанг има съществена роля при сключването на покупко-продажби, избраха да се свързват персонално с него и го уважаваха. Например частната американска капиталова компания Blackstone направи огромно тържество с маски на Уанг в Ню Йорк през 2017 година, откакто продадоха активи на HNA.

Трагедията към този момент отключи няколко тайни теории за гибелта на предприемача. Въпреки това полицията във Франция твърди, че Уанг е паднал инцидентно и не подозират външна интервенция. Съдружник на Уанг споделя, че напоследък се е тормозил за живота си.

Преструктурирането на компанията

За HNA гибелта на Уанг, който има дял от 15% в компанията, идва в доста комплициран миг. Конгломератът стартира огромно преструктуриране под управлението на китайските регулатори.

Ръководството на HNA, която има огромен дълг, се стреми да консолидира и опрости структурата на конгломерата, като продава активи на следената от него авиолиния – Hainan, на сингапурския съперник Temasek и други вложители.

В по-широк проект преструктурирането на конгломерата демонстрира по какъв начин Пекин се оправя с компании с корпоративен дълг, с цел да ограничи финансовия риск. През февруари държавното управление в Китай национализира частната застрахователна компания Anbang, откакто локалните управляващи повдигнаха обвинявания против президента ѝ Ву Сиаохуй за " стопански закононарушения ".

Пекин взема решение бъдещето на компанията

Досега районните управляващи в Китай предприемаха сходни дейности, когато локалните компании имат задължения и изпитват компликации. Но на срещата на кредиторите преди месец, която беше ръководена от вицепрезидента на китайската централна банка, оповестиха, че задълженията на HNA се преглеждат на национално равнище.

Чен Фенг, съосновател на HNA, съобщи по време на срещата, че казусът с неговата компания е друг от този с Anbang. Регулаторите дефинираха, че Anbang основава " последователен риск ". На срещата се разяснява, че HNA има по-скоро ликвидационен проблем, до момента в който други оповестиха, че е нужна поддръжката на банките.

HNA стартира да понижава дълга си, когато ограничи интернационалната си агресия и продаде интернационалните активи на стойност 15 милиарда $, в това число и каузи си в Hilton. Освен това тази седмица компанията отхвърли оферта за придобиването на австралийски логистичен бизнес за 280 млн. $.

Банките към момента не са избрали по какъв начин тъкмо да окажат поддръжка на HNA за дълга ѝ. " Все още не са взети съответни решения и не е ясно дали банките ще дадат заем на HNA, с цел да изплати старите си отговорности ", разяснява представител на една от кредиторските банки на HNA.

Като част от координираното от Пекин преструктуриране някои банки могат да накарат дребни кредитори да дават заем под опасността, че ще бъдат изключени от всяка бъдеща договорка, в случай че не спомагат. Пътят на HNA
Историята на HNA е отличителна и вдъхновяваща за света на бизнеса. От дребен авиопревозвач компанията стартира да придобива съперници и сдружения от разнообразни браншове, до момента в който се трансформира в конгломерат. През април 2013 година HNA купува 20% в една от най-големите хотелски вериги в Европа – Hilton. Две години по-късно придобива швейцарската компания за услуги в авиационната промишленост Swissport в договорка за 2.8 милиарда $. В началото на 2016 година стартира стратегическо партньорство с американската компания за споделени пътувания Uber, a в средата на 2017 година придобива 9.9% във финансовата институция Deutsche Bank.
Дъщерната компания HNA Airport Group беше определена и за концесионер на летище Пловдив, като след удължаването и удебеляването на пистата бъдещият собственик възнамерява да построи огромна карго зона, база за ремонт на самолети и нов пътнически терминал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР