U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Jonathan Snyder/3rd Combat Camera Squadron)Очаквано

...
U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Jonathan Snyder/3rd Combat Camera Squadron)Очаквано
Коментари Харесай

Байдън с първи военен удар срещу иранските милиции в Сирия

U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Jonathan Snyder/3rd Combat Camera Squadron)

Очаквано малко след встъпването на власт на Джо Байдън външната политика на Съединени американски щати се втвърди и първите удари към този момент са факт и са в отговор на офанзивите с ракети над американския личен състав в Ирак. Това става след нахлуване против база, употребена от водената от Съединени американски щати коалиция против " Ислямска страна " в Ирак преди две седмици. Цивилен, нает от обединението, бе погубен, а офанзивата се свърза със едва известна шиитска формация. Ракетни удари имаше и против бази в Багдад, в това число в зоната, където е ситуирано американското посолство.

В отговор Съединени американски щати нападнаха подкрепяната от Иран милиция в Сирия, удостовери Пентагонът, добавяйки, че въздушните удари са утвърдени от американския президент Джо Байдън и са предопределени за възмездие за ракетни офанзиви против американски бази в Ирак, съобщи RT, представен от 19мин.бг.

Използвани са седем бомби с точно ориентиране, изумени са седем обекта.

„ По напътствие на президента Байдън американските военни сили по-рано довечера (б.ред. вчера) направиха въздушни удари против инфраструктурата, употребена от подкрепяни от Иран бойни групи в Източна Сирия “, съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби. Атаката е осъществена към 18:00 ч. източно време в четвъртък.

Сирийският център за наблюдаване на човешките права споделя, че са убити минимум 17 проирански бойци, съобщи " Франс прес ". Предполагаемите жертви са част от " Хашд аш Шааби " ( " Народни мобилизационни сили " ), шиитски иракски милиции. Центърът прецизира, че са унищожени и три камиона с муниции. Не се показва точното място, само че съгласно телевизия " Ал Джазира " въздушната база " Имам Али ", в региона на Букамал, е цел на нападението, написа Дневник.бг.

Кърби повтори по-ранните известия в медиите, че бомбардировките на сирийската територия са възмездие за „ неотдавнашни офанзиви против американски и съдружен личен състав в Ирак “. Освен това той твърди, че набезите са ориентирани към понижаване на напрежението в Близкия изток.

В същото време действахме по тенденциозен метод, който има за цел да деескалира цялостната обстановка както в Източна Сирия, по този начин и в Ирак.

Кърби твърди, че ударите са нанесли съществени вреди на инфраструктурата на „ редица подкрепяни от Иран бойни групировки, в това число Кайт’иб Хизбула и Кайт’иб Саид ал Шухад “, отбелязвайки, че „ голям брой уреди “ са унищожени.

Непотвърдени известия от Сирия приказват за детонации покрай Ал-Букамал, град в провинция Дейр-ез-Зор покрай границата с Ирак.

Съобщените въздушни удари идват след поредност ракетни офанзиви върху Зелената зона в Багдад, авиобазата Балад и интернационалното летище Ербил в Ирак през последните две седмици. Нито една група не е поела отговорност и Пентагонът не е обвинил публично никого.
Това не е първият път, когато Съединени американски щати упрекват Иран за набези против американски войски и контрагенти в прилежащ Ирак. След гибелта на един реализатор, администрацията на Тръмп упрекна милицията Катаиб Хизбула и други отряди за популяризация на шиитите (PMU), което приключи с убийството на военачалник Касем Солеймани, пълководец на силите Кудс на Корпуса на ислямската революционна армия (IRGC) на Иран през януари 2020г.

Самият Байдън даваше звук на демократите, които по това време осъдиха хода на президента Доналд Тръмп, заявявайки, че е „ хвърлил пръчка динамит в кутията. Председателят на Народното събрание Нанси Пелоси (Калифорния) съобщи, че ударът по Солеймани рискува „ да провокира по-нататъшна рискова ескалация на насилието “ и е подхваната без позволение на Конгреса. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР