У нас студентите започват да се увеличават, като най-добре се

...
У нас студентите започват да се увеличават, като най-добре се
Коментари Харесай

Безработицата сред висшистите расте

У нас студентите стартират да се усилват, като най-добре се осъществят приключилите информатика и компютърни науки, медицина, математика и металургия, като в това време безработицата измежду приключилите висшисти пораства. Това са данните от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Нейното 11-о издание беше показано през вчерашния ден в Министерството на образованието и науката.

За поредна година най-голям рейтинг има Софийският университет " Св. Кл. Охридски ". Той води 23 ранглисти от общо 52, които се вършат въз основата на 100 знака. Алма матер е следвана от Техническия университет в София, който води в общо 6 ранглисти по разнообразни критерии, от Медицинския университет в София и от Химикотехнологичния и металургичен университет. Осем ранглисти са управлявани от вузове отвън София, а три - от частни.

МОН отбелязва растеж на студентите тази академична година - с 4000, като през последното десетилетие наклонността е била противоположна и от 260 000 те са намалели до 200 000 през предходната година. Най-много са се нараснали студентите в направленията педагогика и медицина, а минимум в стопанската система. Сериозен растеж има и на задграничните студенти, които са половината от всички учащи в специалностите медицина и стоматология.

В същото време от министерството записват и сериозен растеж на безработицата измежду завършващите висшисти през последните пет години, като тя е още по-голяма поради коронакризата и е достигнала до 3,5 на 100. Най-висока е в региона на туризма - 6 на 100. Сериозни последици има и за приключилите обществени действия и науки за земята. Докато преди две години единствено в три посоки безработните са били над 3 на 100, в този момент той се записва в 31 посоки. Най-малко са безработните още веднъж в медицината, стоматологията, фармацията и военното дело. Друг факт, който означават специалистите в МОН е, че има огромно търсене на приключили специалности в металургията. Въпреки че там учат студенти с най-ниски приемни и крайни оценки, те имат безпроблемна реализация с високи приходи.

На този декор рейтиговата система на вузовете регистрира и растеж на осигурителните приходи на осъществилите. При приключилите медицина за последната година е скочил с 35%, а при здравни грижи - с 30%. По-високи са заплатите и в педагогическите и просветителните професионални посоки - до 20 на 100. Най-високи междинни приходи пък имат приключилите информатика и компютърни науки, математика, рандеман и обработка на потребни изкопаеми, металургия, медицина. Завършилите Софийския университет ИТ експерти са с най-голям приход от близо 5000 лв., или близо с 10 на 100 повече от предходната година.

Регистрирана е и голяма разлика в реализацията и приходите на приключилите една и съща компетентност в разнообразни университети. Типичен образец е стопанската система, при която има разлика два пъти в приходите и заетостта на експертите. В сферата на опазването на здравето няма никакво значение от кой медицински университет е дипломата за бъдещите заплати и претовареност на експертите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР