У нас пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19 за деца от

...
У нас пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19 за деца от
Коментари Харесай

Около 2000 дози ваксини за деца ще пристигнат във Варна

У нас дойдоха първите ваксини против COVID-19 за деца от 5 до 11 години. 18 хиляди дози от препарата са разпределени в " БулБио ", а по 12 хиляди в Регионалните здрави инспекции в Пловдив и Велико Търново. Ваксинацията обаче ще стартира най-вероятно чак на 30 декември.



Около 2 хиляди дози се чака да дойдат във Варна. Там ще има 3 пункта за имунизация на деца.

Засега в града са записани 7 деца. От РЗИ се надяват да не се стигне до изхвърляне на неупотребена ваксина, по тази причина провеждат имунизирането с авансово записване по телефона. Правят се групички от 10 деца, кото ще бъдат ваксинирани едновременно в избран имунизационен център, с цел да не се изхвърлят ваксини изясни епидемиологът доктор Мая Томова.

Задължително преди слагане на ваксина ще бъде извършен разоговр с родителите, също така на децата ще бъде осъществен обзор - мерене на температура, обзор на гърловото, добави доктор Томова.



По мотив на страничните реакции доктор Томова съобщи, че те са сходни както и при всички останали ваксини, киото са в имунизационния календар:

" Най-често това е зачервяване на мястото на убождане, лека болежка, възможни мускулни болки, настинка, температура. Но това са краткотрайни и преходни странични резултати ", сподели доктор Томова.

Ваксинацията няма да бъде осъществена в случай че се откри, че детете е болно или има друго заболяване, което не е било открито преди да посети пункта за имунизация, или в случай че има алергия към предходна ваксина.

Подробности вижте в директното включване на репортера Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР