У нас пристигнаха над 28 хиляди дози от третата одобрена

...
У нас пристигнаха над 28 хиляди дози от третата одобрена
Коментари Харесай

Пристигнаха ваксините на AstraZeneca. Още 3 доставки ни чакат този месец

У нас дойдоха над 28 хиляди дози от третата утвърдена в Европейски Съюз ваксина - тази на AstraZeneca и Оксфордския университет. Очаква се при започване на идната седмица препаратът да потегли към останалите елементи в страната и надлежно да започва имунизацията и с него. Количествата ваксини от AstraZeneca не са понижени - за февруари страната ни ще получи плануваните дози, само че доставките ще са разграничени на 4.
Това стана ясно от брифинга пред Националния център по заразни и паразитни заболявания, даден от здравните управляващи след идването на имунизациите.

" Това е третата позволена ваксина. Тя е от нова категория, а не както бяха досегашните - РНК- Ваксината е аденовирусна. Получи позволение от Европейската организация по медикаментите след изчерпателен разбор на цялата документи. През февруари чакаме още три доставки. Общият размер на дозите, които би трябвало да получим, са към 260 хиляди ", уточни пред публицисти Богдан Кирилов от Изпълнителната организация по медикаментите.

Все още не е ясно ще бъде ли предложено на хора над 65-годишна възраст да ббъдат ваксинирани с препарата. Тече полемика с всички институции в Европейски Съюз и идната седмица здравните управляващи у нас ще имат по-категорични инструкции.

" Анализираме и обстановката във Англия, защото там има насъбрани данни. Техният комитет по авксинацията я предлага за лица над 65-годишна възраст. В идващите дни ще има инструкции и от наша страна ", изясни още Кирилов.

Следващата седмица се чакат и доставки от имунизациите на Pfizer/BioNTech и Moderna.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР