У нас няма концепция за терапия за деца от аутистичния

...
У нас няма концепция за терапия за деца от аутистичния
Коментари Харесай

Проф. Еюбова: У нас няма концепция за терапия за деца от аутистичния спектър

У нас няма идея за терапия за деца от аутистичния набор. Това сподели проф. доктор Севджихан Еюбова, професор по логика на психиката на развиването в детска и юношеска възраст, в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

По думите й стратегия „ Детско опазване на здравето “ на НЗОК действително съставлява познатите ни детски съвещания при общопрактикуващия доктор на детето, както и здравният картон, в който се разказват поставените ваксини на детето, т.е. фокусът е върху антропрометичните проучвания – тегло и растеж. Според Програма „ Детско здраве “ на Министерство на здравеопазването през първите три години на детето би трябвало да се организира посредством специфичната методика на Василка Манова Томова ежемесечно оценка на нервнопсихическо му развиване. Всичко това би следвало да е разказано в персоналната му амбулаторна карта.

„ И позитивната вест е, че във всеки регионален град беше оголен Център по ранно детско развиване. Това е център, който предлага услуги по ранна намеса – характерни услуги за дребни деца, които имат проблем в развиването. Това може да е проблем с моториката, говора, закъсняване на прохождането, което би трябвало да стане до 1,3 месеца. Услугата е доста добра за родителите и е безвъзмездна “, сподели още проф. Еюбова.

Тя добави, че най-хубавата стратегия за образование и терапия при децата аутисти е така наречен прибавен поведенчески разбор. „ Тя е най-желаната и най-популярната сега измежду експертите за децата с дефицити. Тя е самостоятелна за всяко дете. И тя е най-хубавата методика. Специалистите по прибавен поведенчески разбор подлежат на доста строга сертификация. В България към този момент имаме такива експерти, само че за жал те са съсредоточени в огромните градове “, сподели проф. Еюбова.

Целия епизод на подкаста можете да чуете
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР