У нас над 70% от малките фирми трудно намират и

...
У нас над 70% от малките фирми трудно намират и
Коментари Харесай

70% от бизнеса не може да намери кадри

У нас над 70% от дребните компании мъчно намират и задържат личен състав с умения, осведоми Нова телевизия. 

Стряскащита данни са от изследване на " Евробарометър ". Повече от половината компании у нас имат проблем, както с наемането на квалифицирани фрагменти, по този начин и със задържането им на работните позиции. Малко от бизнесмените имат финансова опция да образоват новонаетите си чиновници. Повече от половината мениджъри пък настояват, че нямат изгода от европейски или български организации в решаването на казуса. 

В ресторанта на Ивайло Минков са съумели да задържат на работните им места хора, с които са почнали построяването на този бизнес повече от 20 години обратно във времето.

" Повечето да. Да! Много съм благополучен, за което. Някои се пенсионираха. За страдание по време на пандемията  загубихме един наш дълготраен служащ и другар. Но животът продължава ", показва Ивайло Минков, шеф. 

Именно поради това мениджмънтът иска да притегли младежи, само че тъкмо тук среща най-големия проблем в подбора на фрагменти. " Младите, имам наблюдения, че не са задоволително стимулирани за работа в доста сфери, тъй като имам наблюдения и в другите. Но най-малко при нас сме обучавали младежи, преквалифицирали сме ги и някои са оставали. Други, за жалост, не. Миналата година се наложи да наемем нови хора – двама, трима души, само че и за един младеж това е прелестна работа ", твърди Минков. 

За над 43% от компаниите в България е мъчно да обезпечат образование на нови фрагменти, сочат данните от изследване на Евробарометър. Основният проблем е обвързван с неналичието на задоволително средства. Ивайло опитал преди години по план. " Обучихме и преквалифицирахме бармани и сервитьори - към 40 души. От тогава единствено двама останаха да работят при нас и въобще в сектора. И апропо още работят при мен. С това съм горделив, само че от 40 – двама, е прекомерно малко ", заявяа работодателят. 

Само 8% от дребните и междинни компании в страната нямат проблем с квалифицираните фрагменти, които да останат на работното място.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР