У нас има готови екипи, които да могат да започнат

...
У нас има готови екипи, които да могат да започнат
Коментари Харесай

Ненков: ВМА и ”Св. Екатерина” съвместно могат да трансплантират бял дроб

У нас има подготвени екипи, които да могат да стартират белодробни трансплантации, само че недостатъчността на донори ги слага в обстановка, в която няма да могат да вършат постоянно тези интервенции и да натрупат опит. Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия доктор Мирослав Ненков, анестезиолог във ВМА, и досегашен координатор по донорство.
Когато Министерство на здравеопазването избере съответните здравни заведения, това ще бъде тактика за идващите 15 години. Не считам, че има единствено един център, който може да поеме трансплантациите на бял дроб, безапелационен е доктор Ненков.

„ Смесен екип от лечебните заведения ВМА и " Света Екатерина " може да тръгне да работи през идващите 3-4 години, само че това няма по какъв начин да стане в този момент незабавно “, изясни докторът. По думите на доктор Ненков, има съществени проблеми с координаторите по донорство. Докато в развитите страни в Западна Европа, има цялостен екип, който работи по донорските обстановки - здравна сестра координира работата сред екипите, анестезиолог поема донора, а фамилният доктор и психолог приказват с околните, в България всичко това се прави от един човек. Който в това време е след нощна, преди дневна, тъй като не се знае по кое време ще има донорска обстановка, добави доктор Ненков.

Той разяснява и въпроса с консултантите по донорство от страни отвън Европейски Съюз. Лекар отвън Европейски Съюз в България би трябвало да получи категорично позволение от здравните управляващи. С кого ще сътрудничим - Турция, Индонезия, Йемен или Западна Европа ще реши политическото управление на Министерство на здравеопазването, което явно желае да промени нещо, сподели той.

Д-р Ненков е безапелационен, че промяната на управителни фрагменти е унищожителна в системата, само че донорите не са намалели поради новия шеф на Агенцията по трансплантациите, а тъй като околните на донорите нямат задоволително доверие на лекарите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР