У нас и в чужбина: Каква е разликата в цените

...
У нас и в чужбина: Каква е разликата в цените
Коментари Харесай

У нас и в чужбина: Каква е разликата в цените и какво можем да си купим с минимална заплата

У нас и в чужбина: Каква е разликата в цените и какво можем да си купим с минимална заплата.

Въпреки последното нарастване на минималната заплата у нас с цели 20 %, България остава в дъното на таблицата с приходи в Европейския съюз.

Често вършим съпоставения с минималното възнаграждение на Запад и напълно разумно постоянно си споделяме за какво и у нас приходите не са такива.

Също толкоз постоянно обаче – стопираме сравненията си дотук, с цел да добием ясна визия какъв брой „ тежи ” една заплата у нас и в чужбина.

Минималната заплата и у нас и в останалите европейски страни върви с налози.

И като съпоставяме заплати в действителност би било да ги съпоставяме чисти – съгласно това,
което влиза в джоба след удръжките, които страните прибират.
Ако България е в дъното на класацията за приходите, то на една от челните позиции е Белгия.

В Белгия минималната заплата е 1994 евро. Срещу 477 евро у нас.

От тези съвсем 2 000 евро обаче – би трябвало да извадим налозите и осигуровките.
А те, съгласно информация на Евростат, са 63 %.
У нас удръжките са 22 на 100.

И по този начин – не че сме догонили белгийците, само че техните 2 000 евро са се стопили до 737 евро. Българският служащ на минимална заплата се прибира вкъщи с 370 евро месечно.

Кристиян е белгийски пенсионер. Занимавал се е с реклама и в този момент получава пенсия, колкото минималната заплата тук. Казва, че 2 000 евро не стигат, с цел да живее обикновено, само че до момента в който е работил – е заделял и в този момент си оказва помощ със спестяванията. Намира логиката във високите налози.

„ Може би сме решили, че би трябвало да влагаме повече в опазване на здравето, лечебни заведения обучение – нещата, за които носи отговорност страната. И тя би трябвало да откри пари за това посредством налози.  Здравеопазването ни е на доста положително равнище. Може би образованието не е толкоз добре, само че нямаш избор. Плащаш и се опитваш да си благополучен ”, показва Кристиян,
гражданин на Брюксел.

В София българският служащ Стефан е безапелационен – цените на Запад са като у нас, а заплатите доста по-високи.
„ Често пътувам в Европа. И ми се коства, че особено в Германия – приходи, цени – наподобява по-евтино там, само че може би единствено на пръв взор. Имам сътрудници в Германия, които заплащат 50 % налози, само че отново – цените са като съответствие по-евтино. Съмнявам се, че в случай че ни удържат повече налози, опазването на здравето и образованието ще се подобрят.  Съмнявам се, че по метода, по който се разпределят парите – всичко отива, където би трябвало да бъде ”, акцентира Стефан, гражданин на София.

В Белгия на минимална заплата са под 10 % от работещите. У нас този % доближава до 40 на 100. Вероятно и в Белгия, и в България обаче има единствено такива които се водят на минимална заплата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР