У нас един стоматолог се грижи за 800 души В

...
У нас един стоматолог се грижи за 800 души В
Коментари Харесай

Имаме повече от нужното зъболекари но в 4 области има недостиг

У нас един стоматолог се грижи за 800 души

В областите Търговище, Добрич, Разград и Шумен има дефицит на зъболекари, демонстрират данните на Българския зъболекарски съюз. От съсловната организация подчертаха, че разкриването на една дентална клиника коства на експерта сред 80 000 и 100 000 лв., което прави наличието на ортодонт в обитаемо място с по-малко от 1000 души безпричинно. На фона на тази информация обаче се оказва, че общият брой зъболекари у нас е прекомерно огромен за потребностите на популацията, съобщи Дарик.

Международно изследване демонстрира, че едвам 13 % от родителите водят децата си на ортодонт още преди те да навършат 1 година. От Зъболекарския съюз акцентират, че първото посещаване при ортодонт би трябвало да се случи при поникването на първия млечен зъб. Председателят на организацията доктор Николай Шарков обаче осведоми за области, в които е налице дефицит на зъболекари.

" Има дребни обитаеми места, където е извънредно тежко, в случай че ортодонт влага в кабинет. Всичките 9000 зъболекари в тази страна влагат в техните лечебни заведения, ние нямаме обществен бранш, а сме на чистия частен пазар. За да отворим наши клиники, би трябвало да влагаме сред 80 000 и 100 000 лв.. Когато популацията в обещано малко село е под хиляда души, там зъболекарят, в случай че отвори кабинет, той е банкрутирал още преди този момент ", разяснява доктор Шарков.

Същевременно обаче, в случай че разделим българското население на настоящите у нас зъболекари, то ще се окаже, че един стоматолог се грижи за 800 души. Това съгласно съсловието значи, че експертите са повече от нужното за нашата територия.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР