U.N. официални лица казват, че повече от 90% от хората,

...
U.N. официални лица казват, че повече от 90% от хората,
Коментари Харесай

Повече от 90% от хората, убити от земетресението в Афганистан, са жени и деца, твърди ООН

U.N. публични лица споделят, че повече от 90% от хората, убити от земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер в западен Афганистан, са дами и деца

От RIAZAT BUTT Associated Press, 12 октомври 2023 година, 9:00 ч. Земетресението в западен Афганистан предишния уикенд са били дами и деца, U.N. публични лица оповестиха в четвъртък.

Талибански чиновници споделиха, че земетресението в събота е умъртвило повече от 2000 души от всички възрасти и полове в провинция Херат. Епицентърът е бил в окръг Зенда Ян, където са починали 1294 души, 1688 са били ранени и всеки дом е бил опустошен, съгласно данни на Организация на обединените нации.

Жените и децата е по-вероятно да са били у дома, когато земетресението удари сутринта, сподели Сидиг Ибрахим, началник на офиса на УНИЦЕФ в Херат. „ Когато удари първото земетресение, хората помислиха, че е детонация, и избягаха в домовете си “, сподели той.

Стотици хора, най-вече дами, остават липсващ в Зенда Ян.

Афганистанският представител на Фонда за популацията на Организация на обединените нации Хайме Надал сподели, че нямаше да има „ полово измерение “ в броя на починалите, в случай че земетресението се е случило през нощта.

„ По това време на деня хората бяха на полето “, сподели Надал пред Асошиейтед прес. „ Много мъже емигрират в Иран за работа. Жените бяха у дома, вършеха домакинската работа и гледаха децата. Те се оказаха в капан под руините. Очевидно имаше измерение на пола. “

Първоначалното земетресение, голям брой вторични земетресения и второ земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер в сряда сринаха цели села, унищожавайки стотици кални тухли домове, които не могат да устоят на такава мощ. Училища, здравни клиники и други селски уреди също се сринаха.

Норвежкият съвет за бежанците разказа опустошението като голямо.

„ Ранните отчети от нашите екипи са, че доста от тези, които са изгубили живота си, са били дребни деца, които са били смачкани или задушени, откакто здания са се срутили върху тях “, сподели съветът.

В родилния дом в провинция Херат има пукнатини, които вършат структурата рискова. Организация на обединените нации е осигурила палатки, тъй че бременните дами да имат къде да останат и да получат грижи, сподели Надал.

U.N. Говорителят Стефан Дюжарик сподели, че международната организация също е предоставила коли за спешна помощ на районна болница и е раздала слънчеви лампи, хигиенични комплекти и друга помощ на стотици разселени фамилии. Световната продоволствена стратегия изпраща над 81 тона храна, сподели Дюжарик в централата на Организация на обединените нации в четвъртък.

Много хора във и отвън столицата на провинция Херат към момента спят на открито, даже с рухването на температурите.

Непропорционалното влияние на земетресението върху дамите остави децата без майки, техните съществени болногледачки, повдигайки въпроси кой ще ги отгледа или по какъв начин да се съберат още веднъж тях с татковци, които може да са отвън провинцията или Афганистан.

Служителите на филантропичната помощ споделят, че сиропиталищата не съществуват или са необичайност, което значи деца, които са изгубили единия или двамата родители е евентуално да бъдат признати от оживели родственици или членове на общността.

Земетресенията са постоянно срещани в Афганистан, където има редица разломи и постоянно придвижване сред три наоколо тектонски плочи.

Жените може да са изложени на риск да не получат информация по отношение на готовността за земетресение заради талибанските укази, които лимитират тяхната подвижност и права, и рестриктивните мерки, наложени на дамите филантропични служащи, отчет на Организация на обединените нации предизвести.

Властите не разрешиха на девойките да посещават учебно заведение след шести клас и стопираха дамите да работят в неправителствени групи, макар че има изключения за някои браншове като опазването на здравето грижа. Талибаните също споделят, че дамите не могат да пътуват на дълги дистанции без мъжки компаньон.

Хуманитарните организации споделят, че техният афганистански чиновник „ към този момент “ работи свободно в Херат и доближава до дами и девойки, наранени от земетресението.

УНИЦЕФ започва зов за 20 милиона $, с цел да помогне на почти 13 000 деца и фамилии, опустошени от земетресението.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > ___

Авторът на Associated Press Дженифър Пелц способства от Организация на обединените нации.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР