U.N. и местни следователи търсят отговори на мястото на руски

...
U.N. и местни следователи търсят отговори на мястото на руски
Коментари Харесай

Дни след смъртоносния ракетен удар по украинско кафене, скръб и търсене на отговори

U.N. и локални следователи търсят отговори на мястото на съветски ракетен удар по малко украинско село

От ХАННА АРХИРОВА Асошиейтед прес и ЙОАННА КОЗЛОВСКА Асошиейтед прес 7 октомври 2023 година, 13:35 ч. Украйна (HRMMU) прекара огромна част от деня в диалози с локални поданици и оживели в Хроза, в североизточния регион на Харков, съгласно изказване, споделено с Associated Press.

„ Моите първи диалози с локални поданици и оживели демонстрират, че на процедура всички убити са били цивилни и че самата цел, оживено селско кафене и магазин, също е била цивилна “, сподели Даниел Бел, която управлява екипа, посетил Хроза в събота, представена в изказването на Организация на обединените нации. < /p>

„ Случилото се тук е още едно трагично увещание за смъртоносното влияние, което нашествието на Русия оказа върху цивилните в Украйна “, добави Бел.

Селското кафене беше заличено и цели фамилии починаха, откакто ракетният удар в четвъртък прекъсна събуждането на Андрий Козир, боец от Хроза, който почина предходната зима, биейки се против съветските нахлуващи сили в Източна Украйна.

Според известия в украинските вести той в началото е бил положен на друго място в Украйна, защото родното му село остава под съветска окупация. Семейството на Козир взема решение да го погребе още веднъж в Хроза повече от 15 месеца след гибелта му, откакто ДНК тестванията удостоверяват самоличността му и кафенето отваря още веднъж, особено с цел да разреши на жителите да почетат паметта му.

Синът му Дмитро Козир, също боец, беше измежду починалите при офанзивата дружно със брачната половинка му Нина, която беше единствено няколко дни до 21-ия си рожден ден. Към събота украинските правоприлагащи органи и районната прокуратура дефинират броя на жертвите на 52.

Само шестима души в кафенето са оживели и градът се пробва с цел да проумее за какво и по какъв начин е ориентирано събуждането. Дмитро Чубенко, представител на районния прокурор, сподели в петък, че следователите изследват дали някой от региона е предал координатите на кафенето на руснаците - изменничество за всички, които в този момент скърбят в Хроза.

Сред тях са Катерина Таранник и нейният брат Дмитро Андросович, чиито родители бяха убити след Козир и заровени в събота на малко гробище в покрайнините на селото. Роднини на Тетяна Андросович, 60, и Микола Андросович, 63, се събраха дружно с жителите на Хроза под мрачното сиво небе, до момента в който дъждът продължаваше да вали в свежите открити гробове наоколо, изкопани за други жертви.

Таранник и нейният брат стояха прегърнати, гледайки затворените ковчези на родителите си, по време на православната работа.

„ Чувствам се като че ли си в неприятен, неясен сън, чакащ да се събудиш. Просто е отвратително “, сподели Таранник пред АП.

Таранник беше пристигнала на погребението от Словакия, където бе избягала с детето си в първите дни на войната. Тя потегли незабавно откакто научи новината за ракетния удар. Само преди седмица родителите й я бяха посетили в Словакия.

„ Те бяха толкоз щастливи “, спомня си тя. Заедно те бяха създали проекти детето на Таранник да посети баба и дядо напролет.

Преди двойката да бъде положена на отмора, Таранник се приближи до всеки ковчег на собствен ред и безшумно сподели довиждане, нежно галейки тъмнозелената кадифена тъкан, покриваща ковчезите.

Ракетният удар беше „ подъл, нечовечен и неправдив “, сподели тя с яд в себе си глас.

Олексий Андросович, братът на Микола, се втурна към селското кафене незабавно след попадението на ракетата. Той намерил тялото на брат си до това на жена си, чиято глава липсвала.

За Алексий евентуално това беше първото от многото погребения за негови другари и съседи, които ще се проведат в Хроза през идващите дни и може би месеци, защото не всички телата на жертвите към момента не са разпознати.

Микола и брачната половинка му бяха заровени на няколко реда от Козир, боецът, на чието пробуждане участваха. Малкото селско гробище се разрасна доста през последните два дни, защото не престават да се появяват нови гробове.

Украинската полиция е идентифицирала 48 от 52-ма цивилни, убити от ракетата гърмеж, съгласно основния полицейски следовател на област Харков. В обява във Facebook Сергий Болвинов сподели, че екипите за следствие „ събират мъртви тела, безусловно парче по парче “. преди войната, беше високомерен от Русия при започване на войната, преди да бъде върнат от Украйна през септември 2022 година дружно със прилежащите региони. Намира се единствено на 30 километра (19 мили) западно от Купянск, основен фокус на съветските военни старания. Зеленски посети региона Вторник, с цел да се срещне с войски и да инспектира оборудването, доставено от Запада.

Украински чиновници споделиха, че селото е било ударено от прецизна ракета вид " Искандер ", за която се твърди, че е акуратност от 5 до 7 метра (ярда).

На друго място прокремълски политик в окупираната от Русия южна част на Украйна умря от пострадванията си в събота, откакто колата му беше взривен, оповестиха локалните управляващи, открити в Москва. Публикация в Telegram от Владимир Салдо, назначен от Кремъл районен водач, разпознава политиката като Владимир Малов, секретар на локален клон на политическата партия на съветския президент Владимир Путин, Единна Русия.

Не беше ясно незабавно кой стои зад смъртоносната офанзива против Малов. Но партизански сили, лоялни на Киев, от месеци работят зад вражеските линии, убиват промосковски чиновници, взривяват мостове и оказват помощ на украинската войска, като разпознават основни цели.

Цивилни бяха убити и ранени от съветски обстрел и ракетни удари в южната и източната част на Украйна в събота, оповестиха локални украински чиновници. 52-годишен мъж почина, откакто съветски снаряд падна в двора му в южната област Херсон, заяви локалният губернатор Роман Мрочко в Telegram.

Четирима души бяха ранени от счупено стъкло, когато съветски ракети удариха черноморското пристанище Черноморск тази нощ, заяви районната прокуратура в събота. Ракетите са блъснали ваканционни пространства и хранилища за зърно по крайбрежието, като по-късно парчета са запалили коли и гаражи наоколо, сподели прокуратурата.

Козловска заяви от Лондон. Писателите на Associated Press Джейми Кийтън в Женева също способстваха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР