У лиците на емблематичния италианска град Модена се превърнаха в

...
У лиците на емблематичния италианска град Модена се превърнаха в
Коментари Харесай

IBM научи автомобили Maserati да „виждат” зад ъгъла

У лиците на емблематичния италианска град Модена се трансфораха в полигон за проби на новата технология за попречване на произшествия. Тя разрешава на колите да „ видят” зад постройката или други транспортни средства, с цел да заобикалят евентуална заплаха от случай. В основата на плана CLASS стои екипът на IBM Research, само че работещ в тясно съдействие с Университета на Модела и Реджо Емилия (UNIMORE), Барселонския суперкомпютърен център (BSC), компанията Atos, Maserati и кметството на Модена.

В рамките на плана IBM създава пробен първообраз на система, която комбинира периферна изчислителна технология с облачна инфраструктура, свързвайки общински устройства и транспортни средства като източници на информация за кръстосано сверяване в действително време. На улиците са инсталирани сензори, които са включени към градския център за обработка на данни посредством оптична мрежа. Този център извършва функционалността на „ облак”.

След това са оборудвали Maserati Quattroporte и Levante с голям брой сензори, включително HD-камери, лидари и GPS, свързани към инфраструктурата на града посредством специфичен сегмент на LTE-мрежа. В колите са инсталирани графични карти Nvidia Jetson и ноутбуци за работа на системата Advanced Driver Assistance System.

В хода на тестванията колите на Maserati са се движили по улиците на Модела, изпращайки данни към градския център. Предупрежденията за евентуални рискове са се показвали на екрана на ноутбука, служител за макет на система ADAS. Известията предизвестяват навреме лидера за вероятен риск от конфликт и трудности, като по този начин лидерът има задоволително време да реагира. Ключът за ефикасната работа на системата е интеграцията в действително време на данни от камерите и сензорите, конфигурирани в преминаващите коли с автомобила и облака.

Всичко това е на стадия на тестванията, само че този план е част от общата технология за самостоятелно ръководство, която ще е идната огромна гражданска война в автомобила.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР