Тютюнопушенето уби почти 8 милиона души през 2019 г., а

...
Тютюнопушенето уби почти 8 милиона души през 2019 г., а
Коментари Харесай

1,1 милиарда са пушачите по света

Тютюнопушенето умъртви съвсем 8 милиона души през 2019 година, а броят на пушачите набъбна, защото навикът беше признат от младежите по света, сочи ново изледване, заяви в. „ Гардиан ”, представен от БГНЕС.
Изследване, оповестено в Lancet, показва, че напъните за ограничение на нездравословния табиет са били надмогнати от повишаването на популацията, като през деветте години от 1990 година са пропушили 150 милиона души, достигайки връх от 1,1 милиарда пушачи.
 Навиците, които вредят, колкото пушенето Навиците, които вредят, колкото пушенето
Всички знаем какъв брой нездравословно е тютюнопушенето за организма ни, само че модерното време се характеризират с фактори, които последователно го изместв...
Авторите на проучването споделят, че държавните управления би трябвало да се съсредоточат върху намаляването на приемането на тютюнопушене измежду младежите, защото 89% от новите пушачи са били пристрастени към 25-годишна възраст.
Младите хора са изключително уязвими към пристрастяване, регистрират експертите. „
Епидемията от тютюнопушене ще продължи и през идните години, в случай че страните не могат фрапантно да понижат броя на новите пушачи, започващи да пушат всяка година “, споделя водещият създател на проучването Мариса Рейтсма, откривател в Института за здравни индикатори и оценка.
Въпреки че разпространяването на тютюнопушенето е намаляло в международен мащаб през последните три десетилетия, то се е нараснало при мъжете в 20 страни и при дамите в 12. Само 10 страни съставляват две трети от пушачите в света: Китай, Индия, Индонезия, Съединени американски щати Русия, Бангладеш, Япония, Турция, Виетнам и Филипините. Всеки трети от пушачите на тютюн (341 милиона) живее в Китай.
 Почти половината от младежите у нас пушат Почти половината от младежите у нас пушат
Между 45% и 50% от младежите у нас пушат, като най-често стартират сред 15 и 19-годишна възраст. Една пета от тях стартират още сред...
През 2019 година тютюнопушенето е обвързвано с 1,7 милиона смъртни случая от исхемична болест на сърцето, 1,6 милиона смъртни случаи от хронична обструктивна белодробна болест, 1,3 милиона смъртни случая от рак на трахеята, бронхите и белите дробове и близо 1 милион смъртни случаи от инсулт. Предишни изследвания демонстрират, че най-малко половината от дългогодишните пушачи ще умрат от аргументи, директно свързани с тютюнопушенето, и че пушачите имат междинна дълготрайност на живота с 10 години по-ниска от тези, които в никакъв случай не са пушили.
Според изследването половината от всички страни не са постигнали прогрес в прекъсването на започването с пушене измежду 15- до 24-годишните, а междинната възраст за започващите да пушат е 19 години, когато на множеството места това е законно.
Рейтсма сподели, че доказателствата сочат, че в случай че младежите се сблъскат със закъснение в усвояването на навика, те ще бъдат по-малко склонни да станат пушачи.
„ Гарантирането, че младежите остават без пушене доникъде на 20-те години, ще докара до коренно понижаване на равнищата на тютюнопушене за идващото потомство “, сподели Райтсма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР