Тютюнопушенето е основен здравен проблем, защото води до редица сериозни

...
Тютюнопушенето е основен здравен проблем, защото води до редица сериозни
Коментари Харесай

Каква е разликата между електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн?

Тютюнопушенето е главен здравен проблем, тъй като води до редица съществени положения и болести, а броят на пушачите в международен мащаб е извънредно огромен. По над 8 милиона души умират годишно от болести, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. Хората от тази група също страдат от нездравословния табиет на околните си, защото при горенето на цигарата, в цигарения пушек се съдържат доста нездравословни и евентуално нездравословни субстанции.

В последните години на пазара се появиха разнообразни бездимни други възможности на стандартните цигари - електронни устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари. Ето по какъв начин действат те и каква е разликата посред им.

При цигарите тютюнът изгaря при температури от порядъка на 600 до 800оС. Горенето провокира процеса термичeн разпад, при който се образуват цигарен пушек и пепел. В дима се съдържат над 7000 субстанции, 93 от които са включени в формалния като нездравословни или евентуално нездравословни, причина за редица болести, свързани с пушенето. Цигареният пушек се характеризира и със съществуване на твърди частици, които се вдишват от пушача или се отсрочват във филтъра на цигарата. Тези остатъчни частици в дима, когато се отстрани никотина и водата, са необятно познати като " катрани ", които са нездравословни за целия организъм и изключително за дихателната система.

За разлика от цигарите, електронните цигари и електронни устройства за нагряване на тютюн работят на правилото на нагряването, а не на горене. При тях се доближава до доста по-ниски температури - в порядък от към 230оС до към 350оС. При тези температури не настава развой на горене, не се образува пушек, а се отделя аерозол - водна пара, съдържаща никотин и други субстанции, които са понижени спрямо тези в цигарения пушек.



При електронните устройства за нагряване на тютюн се употребяват особено направени тютюневи стикове, които са направени от същински тютюн. При слагането им в устройството те се нагряват и се отделя аерозол, без пушек и пепел.

Електронните цигари работят с нагряване на течност, в която нормално има прибавен никотин, а от време на време и овкусители, като при използването им също няма пушек, а се образува аерозол, съдържащ никотин.

Именно неналичието на горене е и главната разлика сред бездимните други възможности и цигарите - съставът на аерозола при нагряване е радикално друг от този на дима при цигарите.

В посделните години пораства броя на научните проучвания и специалисти, които сочат, че бездимните други възможности на стандартните цигари имат място в битката с тютюнопушенето, като част от използване на стратеги за понижаване на вредата.

Това не значи, че устройствата за нагряване на тютюна и електронните цигари са безвредни или безвредни. Те съдържат никотин, който е мощно пристрастяващ и те не са предопределени за приложимост от непушачи или малолетни лица. Този вид произведения са предопределени само и единствено за пълнолетни пушачи, които не се отхвърлят и биха траяли да пушат стандартни цигари. Независимо от капацитета на бездимните други възможности да понижат вредата н съпоставяне с пушенето, въвеждането и спазването на строги разпореждания за контрола и продажбата им е от изключителна значимост. В Европейския съюз работят дейно строги правила и условия към електронните цигари, никотиновите течности, системите за нагряване на тютюн, които производителите са задължени да извършват.



(1)

(2)

Материалът и анкетата са оповестени с поддръжката на Филип Морис България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР