Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis, като общият бюджет е

...
Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis, като общият бюджет е
Коментари Харесай

Министър Бозуков: 3 млн. лв. извънредна помощ ще получат тют...

Тютюнопроизводителите ще получат ексклузивен de minimis, като общият бюджет е близо 3 млн. лв.. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на видеоконферентно съвещание на Консултативния съвет по тютюна.

Помощта е планувана за 2 113 от общо записаните 3 320 стопани. Това са дейните тютюнопроизводители, които са осъществили продукцията си от годишна продукция 2020 година и са вписани в регистъра през 2021 година Те ще бъдат обезщетени с до 120 лв. на декар поради засушаването, което нанесе обилни вреди върху отглежданата просвета и високите цени на газа, които пък подвигнаха цените на торовете и препаратите. Тютюнопроизводителите, които попадат в обсега на подкрепяне, обработват площи от към 26 000 дка. Министър Бозуков разяснява, че обстановката в бранша е тревожна, защото осезателно се редуцира броят на тютюнопроизводителите - все още те са едвам 3320.

Предвижда се още в края на тази седмица помощта да бъде гласувана на съвещание на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “. Приемът на заявки се чака да бъде открит до края на актуалната година. Парите обаче ще бъдат преведени при започване на 2022 година, заради доближат народен предел по de minimis за актуалната година и неспособност за погашение на подпомагането през 2021 година

По данни на МЗХГ От годишна продукция 2020/2021 година към днешна дата са прибрани 99,85% от площите с тютюн за реколтиране. Това са 3 485 ха от общо засадените 3 490 ха за. Произведеното количество е 5 926 тона, а междинният рандеман е 170 кг/дка. Изкупеното количество тютюн за 2020 година е 5 664 тона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР