Тютюневият дим винаги е бил неприятен за непушачите, тъй като

...
Тютюневият дим винаги е бил неприятен за непушачите, тъй като
Коментари Харесай

Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите

Тютюневият пушек постоянно е бил противен за непушачите, защото има неприятна миризма, зноен темперамент и нервира носа и очите. Твърдо е потвърдено, че с изключение на тези органолептични особености, вдишването на дима от непушачите може да бъде доста рисково. Това се споделя в обява на Министерството на здравеопазването. Повечето от пушачите знаят, че пушенето вреди на здравето им, само че доста от тях не знаят, че когато пушат в наличието на други хора, те повреждат с изключение на личното си здраве, и тяхното здраве, припомнят здравните управляващи. И прецизират – въпреки, че рискът при непушачите е по-малък от този при пушачите, вследствие на пасивното пушене могат да настъпят редица болестни нарушавания (включително рак, сърдечни болести, мозъчен инсулт, астма и др.).

Същност на пасивното тютюнопушене

Пасивното тютюнопушене съставлява поемане на комбинацията от страничния пушек на тлеещата цигара и издишания пушек от пушача на цигари. Колкото по-малко е помещението и колкото повече пушачи има в него, толкоз по-опасна е средата на пасивното тютюнопушене - 89% от нея е вследствие на страничната димна бликам и 11 % - вследствие на издишаната от пушача димна бликам.

Пасивният пушач е този, който вдишва:

1. Издишаната основна димна бликам от пушача. Цигареният пушек съдържа над 4 800 химични съединения, най-опасните, измежду които, са:

никотин (стеснява кръвоносните съдове и учестява сърдечната дейност) въглероден монооксид (отнема част от кислорода в еритроцитите) катрани (отлагат се в белите дробове и провокират рак)

И други:

полициклични ароматни въглеводороди (бензо[а]пирен) летливи (бензен, 1,3 - бутадиен, формалдехид, ацеталдехид) нитрозамини (NNN, NNK, NAT, NAB) метали (арсен, кадмий, хром, олово, живак, никел, селен) съставни елементи на газовата фаза (азотен окис, циановодород) акролеин ароматни амини етиленов окис

2. Страничната димна бликам на цигарата - това е материалът, освободен непосредствено във въздуха от горящия завършек на цигарата + това, което се разсейва през цигарената хартия. Химическият му състав е като този на основната димна бликам, само че за разлика от нея съдържа по-голямо количество нездравословни субстанции:

2 пъти повече никотин и катрани 5 пъти повече въглероден монооксид 73 пъти повече амоняк 3 пъти повече бензо[а]пирен повече кадмий от главната димна бликам

Продуктите, проникващи в белия дроб на пушача посредством основната димна бликам се пречистват отчасти, защото преди този момент минават през неизгорялата част на цигарата и нейния филтър. Продуктите от страничната димна бликам обаче попадат непосредствено във въздуха. Поради бавното тлеене на цигарата, непрестанно отделящият се пушек от края ú е доста по-токсичен. Това е димът, който непушачът и пушачът вдишват в максимален размер - 89% от въздуха в помещението, а токсичните субстанции в него са в доста по-високи концентрации, в сравнение с се съдържат в дима, непосредствено всмукан от цигарата и издишан по-късно.

Влияние на пасивното тютюнопушене върху децата

Чувствителността на детския организъм към тютюневия пушек изисква особена угриженост, както от медицински, по този начин и от етични съображения, безапелационни са от министерството. Белите дробове на децата са по-малки, а тяхната имунна система е по-слабо развита, което прави по-вероятно развиването на инфекции на техните дихателна система и уши, провокирани от тютюневия пушек. Тъй като децата дишат по-учестено от възрастните, те вдишват повече химикали на кг/тегло от възрастните за едно и също време. В същото време децата имат и по-малки благоприятни условия от възрастните да изоставен задимената среда, било в дома или на друго място.

Болестотворните въздействия на пасивното тютюнопушене са нормално по-големи, когато и двамата родители пушат (обикновено по-значимо е нездравословното въздействие на тютюневия пушек от майката, която е в непосредствен контакт с детето по-продължително време).

Здравните управляващи изброяват и някои от най-значимите отрицателни резултати, открити при изследвания на огромен брой деца:

В отчет на Кралския медицински лицей (Великобритания) през 1992 година се показва, че всяка цигара, която бременната жена пуши, забавя скоростта на кръвния поток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна активност на плода. Въглеродният моноoксид във вдишания тютюнев пушек понижава потенциала на преместване на кислорода с към 40%. Това води до съкращаване повишаването на плода приблизително с 200 грама преди раждането, спрямо плода на непушещите майки.

Недоносеността, раждането на мъртъв плод и вродените аномалии са по-чести, когато бременните дами са били изложени на тютюнев пушек.

Много бебета на бременни пушачки се раждат прибързано и с наклонност към по-ниско тегло. Преждевременното раждане и ниското тегло на новороденото усилват риска от ранна гибел на детето. Същото се отнася до респираторния дистрес-синдром и другите дихателни затруднения при новороденото, се споделя още в обявата.

Синдромът на неочакваната детска гибел („ гибел в детското креватче " ) е по-вероятен. Около 25% от тези умирания при очевидно здрави деца наподобява са свързани с тютюнопушенето на майката. Рискът съвсем се удвоява, в случай че майката пуши 20 и повече цигари дневно.

Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в учебно заведение както в ранна, по този начин и в по-късна детска възраст.

За децата под 6-месечна възраст е 3 пъти по-вероятно да развият остро респираторно заболяване, в това число и пневмония. Ефектът е по-малко изразителен при по-големи деца, които прекарват повече време вън от вкъщи, се прецизира в обявата.

Хроничната кашлица, храчките и хриповете са два пъти по-чести, когато родителите пушат и с 50% по-чести при деца в учебна възраст (още по-висок е рискът, в случай че и самите деца пушат). Повишен е рискът от инфектиране на долните дихателни пътища като бронхит, пневмония и бронхиолит.

Новите случаи на астма при деца на родители пушачи са с 50-100% по-чести, а пристъпите им са по-чести и по-мъчителни. По данни от изследвания в страни от Европейския съюз, деца, отглеждани в домове, където се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развиване на астматично заболяване. Съответно детските респираторни болести, породени от пасивното тютюнопушене, водят по-нататък, в зрялата възраст, до развиване на респираторни болести, предизвестяват от министерството.

При деца на майки пушачки възпаленията на междинното ухо са по-чести, в това число с следващо намаляване на слуха.

Малките деца са подложени на изключително висок риск в затворени пространства и лимитирани пространства. Например в коли концентрацията на рискови химически субстанции от тютюнев пушек се усилва близо 200 пъти при затворени прозорци.

Влияние върху възрастните непушачи

Непушачите, след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, имат съвсем толкоз въглероден моноoксид в кръвта, колкото дейните пушачи, когато изпушат една цигара. Цигареният пушек е причина за редица здравни проблеми у пасивните пушачи, зараждащи при престой в задимено помещение: кашлица, главоболие, раздразнение на очите, раздразнение на гърлото, кихане и обособяване на секрет от носа, гадене, дихателни нарушавания, ускорена сърдечна активност. Пасивното пушене носи по-висок риск за хора, страдащи от астма, сенна хрема, бронхит, белодробен емфизем, сърдечни болести.

Повечето изследвания в тази област съпоставят индикаторите на най-често срещаните заболявания, свързани с използването на тютюн, при непушачи, женени за пушачи, с тези при непушачи, женени за непушачи. Рискът наподобява още веднъж е обвързван с дозата - колкото повече цигари пуши сътрудникът, толкоз по-висок е рискът за непушача. От Здравното министерство показват и някои изключително показателни обстоятелства:

Увеличен е комбинираният риск от белодробен рак с 24% и повече при непушачи, изложени на тютюнев пушек в домовете си.

Увеличен е рискът от исхемична болест на сърцето с към 25%, а от мозъчен инсулт - с 82%.

8 изследвания са посочили нараснали стойности до 25% при хроничните респираторни болести (главно хроничната обструктивна белодробна болест). Някои, само че не всички изследвания, са посочили понижение на функционалните индикатори на белия дроб при пациенти, изложени на тютюнев пушек.

По отношение на астмата, доказателствата демонстрират, че е налице 40-50% нараснал риск от развиване на астма при възрастни, изложени на тютюнев пушек в домовете си.

Количеството на котинин (никотинов дериват) в урината на пасивни пушачи демонстрира стойности, сходни с тези на количеството котинин при леките пушачи. Подобни изследвания са правени и у нас върху детска популация.

Министерството на здравеопазването показва в източниците на си: Василевски, Н.,Б. Тулевски и Г. Котаров Ръководство за попречване и ограничение на тютюнопушенето, София, Министерство на здравеопазването, НЦООЗ, 2004, 14-17. Ташева, Р. Изследователска активност, обвързвана с излагане на въздействието на тютюневия пушек, Институт по тютюна и тютюневите произведения - Марково, презентация на Национален семинар „ Изграждане на потенциал за възстановяване на междуведомственото съдействие за ограничение на тютюнопушенето в Република България ", Велинград, 2007 г. 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР