Тясно локалната социална мрежа Некстдор (Nextdoor.com), свързваща жителите на един

...
Тясно локалната социална мрежа Некстдор (Nextdoor.com), свързваща жителите на един
Коментари Харесай

Преди ми даваха лимони, сега разчитам на тях: как съседите се сближават

Тясно локалната обществена мрежа " Некстдор " (Nextdoor.com), свързваща жителите на еднакъв квартал, внезапно се препълни с оферти за помощ сред съседи - от извършване на покупки за възрастни хора до разхождане на кучета.

Броят на ежедневно дейните консуматори на " Некстдор " скочи за месец с 80 на 100 в миг, когато над половината американци са приканени да не излизат на открито. Строгостта на ограниченията за изолираност, целящи да забавят пандемичното разпространяване на ковид, варира съгласно съответния щат.

Както стана в Китай, а след това и в Европа, в блян да запазят контактите си и да намерят утеха семействата в изолираност се пренасочиха към цифровите платформи. Месинджърите записват също взрив на диалозите посредством видеовръзка.

" Некстдор " пък дава опция да общуваш с хора, които към този момент няма по какъв начин да срещнеш на улицата или в асансьора.
" Усетихме, че в този момент човешката непосредственост е най-важното нещо ", споделя пред Агенция Франс Прес Сара Фрайър, изпълнителен шеф на мрежата. " Имаме потребност от хората, живеещи наоколо. "

Създадена през 2011 година, общността, основана в Сан Франциско, включва към този момент 260 000 квартала в 11 страни, измежду които Австралия, Англия, Франция, Италия, Испания...

Градинките за кучета

" Свикнала бях съседите да ми дават лимони (от градинките си), само че в този момент мога да разгадавам на тях за извършването на покупки ", споделя Полина Борсук. Шейсет и шестгодишната американка, живееща край залива Монтерей южно от Силициевата котловина, към този момент излиза на открито допустимо най-рядко. " Наистина съм трогната от груповия дух, от това, че хората си оказват помощ, в извършването на покупки да вземем за пример ", добавя тя.

Потребителите на безплатната платформа се насочват един различен към заведения за хранене, доставящи храна по домовете, разискват последните квартални вести - коя спортна площадка към този момент е затворена, да речем.

Споделят също какъв брой ги ядосват или им досаждат прекалено строгите съгласно тях ограничения или съкварталците, незачитащи близките. " Вбесена и покъртена съм от решението да затворят кучешката градинка на Хърст (авеню) ", възмущава се потребителка от град Бъркли край Залива на Сан Франциско.

" НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ какъв брой народ приижда да пие и да гледа залеза ", разяснява гражданин на същия квартал във връзка локален парк. " Никога не съм виждал толкоз хора в региона. Това е, което ще ни разболее! "

Други измислят дребни утешения в сегашната обстановка - да вземем за пример слагат на прозорците, обърнати към улицата, рисунки с небесна дъга или плюшени мечета за наслада на децата. " Утре ще сложа отново коледната декорация, с цел да внесе малко топлота в душата ", декларира създателят на пост в една група от Санта Крус на калифорнийското крайбрежие. " Последвайте ме и вие! "

" Събратя непредпазливо "

" Некстдор " дава обещание взаимопомощ, събиране на дарени храни за благотворителни организации и поддръжка за локалния бизнес, тежко обиден от ограниченията за сигурност. Чрез интерактивна карта на началната страница хората от общността могат да посочат къде живеят и какво биха могли да правят.

Кметствата и държавните структури имат опция да употребяват тази мрежа за известия с очебийно локален темперамент. Потребителите също дават принос. " Хората качват вицове и потребни препоръки, каквито не получавам на никое място другаде ", показва Полина Борсук. " Дори да напишеш нещо напълно безсмислено, хората реагират. Наистина като един тип събратя непредпазливо ", споделя тя.

Мрежата следи за възможна дезинформация или опити за машинация - това става по-лесно, в сравнение с други платформи, тъй като системата за регистрация ревизира дали потребителят не се показва за различен човек и дали живее в посочения квартал.

" Всеки качва известия, употребявайки личното си име - това прави хората по-отговорни ", разяснява Сара Фрайър. Също като " Facebook " и " Туитър " " Некстдор " губи доходи поради намалялата реклама по отношение на икономическата рецесия около ковид. " От друга страна, към този момент събудихме интерес у компании, с които не сме контактували до момента ", прецизира ръководителката на мрежата. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1289)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР