Тялото се променя, приемете го, пише една от най-обичаните първи

...
Тялото се променя, приемете го, пише една от най-обичаните първи
Коментари Харесай

Как Олбрайт, Меркел и Мишел Обама прикриват недостатъците на фигурите си. Какво да научи Линда…

Тялото се трансформира, приемете го, написа една от най-обичаните първи дами на Съединени американски щати Мишел Обама. Бившата господарка на Белия дом издава мемоарна книга, в която се изповядва, признавайки, че не постоянно й е било елементарно с височина над 1.80, необятни плещи и мускулести ръце. Нейната рецепта е елементарна: облекла с ръкави, ниски, само че елегантни обувки и необятна усмивка. Затова тя е носителка на голям брой призове за най-добре облечена дама.

Няма идеални хора, няма и хора с идеални пропорции и съвършени физически данни. Дори да харесвате тялото си времето оказва въздействие върху него по един или различен метод - било то с някоя и друга бръчица, медицински проблеми или неотшумяващи отминали контузии. Това обаче не трябва да стопира дамите на високи публични позиции да следват протоколните правила във визията си.

Така да вземем за пример брачната половинка на премиера Кирил Петков Линда избира да носи равни обувки: това стана ясно след първия й чуждестранен воаяж като премиерша, където, за жалост, бе най-лошо облечената дама от българската делегация. В Рим и Ватикана канадката беше с обувки вид " балеринки " с лепки - същите, с който беше и на тържествената Великденска литургия в Царево. Само по време на срещата с папата, Линда смъкна пантофките, с цел да ги постави още веднъж минути по-късно. Вероятно повода за честото носене на ниски обувки от страна на госпожа Петкова е, че има ревматологичен проблем, само че дали е по този начин или просто балеринките са по-удобни за нея - можем единствено да гадаем.

Каквато и да е повода, брачната половинка на българския министър председател бе небрежна както във връзка с облеклото си, по този начин и на обувките, което напълно разваляше стойката ѝ. За да прикрие минуса си, тя елементарно може да се достави с ортопедични стелки или такива от естествена кожа, с чифт подплатени вложки или анатомични обувки...

Споменах, че Мишел Обама е пример за жанр, само че десетилетия преди нея Джаки Кенеди бетонира визията на фешън икона вечно. Съпругата на Кенеди обаче също не е съвършена, само че знае по какъв начин да преобрази несъвършенството в събършенство.

Нещата, който отличават Джаки са доста, само че нейната запазена марка остават три-четвъртите ръкави. Тя безусловно ги патентова. Те са на всички места в облеклото ѝ – по сака, рокли, блузи. Носейки ръкавите с такава дължина, тя „ тихомълком” е подчертала върху красивите си китки и скъпите бижута на тях. Познавала чудесно преимуществата и минусите на тялото си и успявала да се облича постоянно по този начин, че да подчертае едните и да прикрие другите - имала красиви плещи, само че дребен бюст, по тази причина не обичала деколтета, само че пък носела доста облекла без ръкави.Не харесвала ръцете си и постоянно слагала ръкавици, имала тънка талия и постоянно носела колан, постоянно във тип на ефектно вързана панделка.

Стилът и на друга господарка на Белия дом е емблематичен - този на Мелания Тръмп. Но и 50-годишната някогашна моделка има своите секрети. Г-жа Тръмп прикрива леките бръчици с макиаж, акцентирайки върху опушения грим, като в никакъв случай не се концентрира върху устните.Затова я назовават " момиче с очи ". Определено дребният трик работи, тъй като никой не би дал на словенката повече от 35-40 години.

Нейната колежка от Франция пък не крие белезите на времето, а заоблените си плещи и неправилната стойка. Бриджит Макрон постоянно прибягва до помощта на шалове, с цел да скрие освен леко прегърбения си контур, а и увисналата кожа към шията.

Други две дами с изявени лидерски качества са към този момент починалата Мадлин Олбрайт, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати, и екс канцлерът на Германия Ангела Меркел. И Олбрайт, и Меркел са индивидуалистки, с ясни и строги позиции и безкомпромисни изявления. Те не се отличават с манекенска фигура, само че постоянно съблюдават строгия държавнически протокол, пречупвайки го през личната си призма без обаче да наподобяват недипломатично или неуважително.

От 1989 година, когато Меркел заема поста представител на партия DA, до изкачването си до най-високата държавна позиция, тя не трансформира съвсем нищо в стила си. Визията ѝ остава все по този начин консервативна, изчистена и скромна. Бившият немски канцлер избира изчистени силуети в композиция сако с панталон. Цветът на горната част на тоалета е единствената фриволност, която си разрешава – яркочервено, розово, ярко и тъмносиньо, неясно и наситено зелено, изчистено бяло или черно. Модните решения на Меркел чудесно прикриват минусите й, правейки я да наподобява стилна.

Фигурата на Мадлин Олбрайт също беше сходна. Затова тя носеше строги костюми от сако и пола под коляното или необятна рокля в по-изисканите случай. Не си позволяваше други фриволности, с изключение на единствената си пристрастеност - брошката.

След като става посланик Мадлин Олбрайт открива силата на бижутата да предават политически послания. Не след дълго тя стартира да сортира верните знаци, които да носи, с цел да изрази образно своите послания, измежду които вяра, добрина, решителност, припряност, както и предизвестие и опасност. Брошките й са извънредно разнородни като форма, цвят, изображение, материал и символика - от американското знаме до цветя и хищни животни. Тя кореспондираше посредством тях десетилетия, чак до гибелта си преди няколко месеца.

Желанието да наподобяват съвършено не подминава и представителите на мощния пол в политическите среди. Ето за какво президентът на Франция Никола Саркози носи обувки на ток по поръчка, с цел да наподобява образно по-висок, а към този момент починалият севернокорейски водач Ким Чен Ир стига даже по-далеч: с изключение на обувки на платформа, той поддържа размер в косата си, тъй като счита, че с височина от едвам 160 см. не всява нужния почит.

И най-после, само че не на последно място - един натурален минус - възрастта, който може да бъде елементарно затулен... с смешка. Всеизвестно е, че кралица Елизабет ІІ обича да се майтапи със себе си и най-много с годините си. Ето за какво, когато канадският министър председател Джъстин Трюдо произнесе тирада на 90-годишнината на кралицата и сподели, че по време на нейното ръководство са се сменили 12 министър-председатели на Канада, Елизабет ІІ му отвърна иронично: „ Благодаря, господин министър председател, че ме накарахте да се усещам толкоз остаряла! “. Това мощно смути Трюдо и той побърза да пусне ласкателен пост за нея в Туитър.

В книгата си " Политеймънт: постмодерен феномен в политическата връзка " стилният специалист проф. Любомир Стойков пък напомня, че изтъквайки заслугите на кралицата за отбелязването на 200-годишнината на Съединени американски щати, американският президент Джордж Буш – младши, позволи лапсус и вместо да каже „ през 1976 година “, сподели „ през 1776 година “, само че след това се поправи. Кралицата обаче не пропусна случая да подсети по какъв начин той я пратил в 18 век, започвайки своя тост към Буш с репликата: „ Когато бях тук през 1776 година... “.

Жените водачи или женито до водачите би трябвало да наподобяват безупречно. Те би трябвало да са стилни, само че забележими, да следват нормите без да губят идентичността си, да са част от народа без да не помнят, че са неговото лице. Трудна, само че не и непостижима задача - образците са доста, желае се доза женственост и щипка добър усет.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР