Тялото не е единственото, което усеща тежестта на годините и

...
Тялото не е единственото, което усеща тежестта на годините и
Коментари Харесай

Ментален фитнес

Тялото не е единственото, което усеща тежестта на годините и съпътстващите ги промени. Както с времето мускулите губят разтегливост и мощ, по този начин остарява и мозъкът. А отсам и високата степен на значимост, която има неговото стимулиране - по същия метод, по който посвещаваме няколко часа, с цел да тонизираме тялото и мускулите си във фитнеса.

Според специалисти, физическите извършения, когнитивната стимулация и здравословният метод на живот са трите основни момента, които няма по какъв начин да пренебрегнем, в случай че желаеме да упражняваме мозъка.

В общество, в което стресът е зложелател номер едно, не е необичайно, че техники като йога и медитация са толкоз съвременни. Но какво ще стане, в случай че с изключение на да се отпуснем, успеем подобрим и паметта си, като предотвратим здравни проблеми като заболяването на Алцхаймер?

Това е и задачата, която Фер Гонзалес - експерт по физическо образование в няколко спортни центъра в Мадрид, си слага.

Тя основава способ за фитнес на мозъка - нова стратегия на интервални тренировки, в които редува физическата интензивност (мобилност, извършения за мощ и устойчивост, аеробни извършения и т.н.) със характерно психическо стимулиране, с цел да работят по-добре всички наши когнитивни качества.

Личният опит на Фер Гонзалес е ключът към началото на този способ. При майка ѝ се появяват проблеми с паметта и старата жена е диагностицирана с заболяването на Алцхаймер.

Когато на експерта по физическо образование ѝ се постанова да работи с когнитивните качества на майка си, тя схваща, че методологията е същата като тази, която Гонзалес употребява със сина си.

Нито един от двамата (малкото момче и старата жена) не се занимава дълго време с съответна задача. Именно това е и повода, която кара Фер Гонзалес да осъзнае смисъла на работата на шпации, с цел да не натоварваме мозъка и да съчетаваме неговата работа с други значими действия, поддържащи го в добра форма.

Всяко занятие с извършения за мозъка и тялото трае 60 минути, разграничени на блокове от 10 минути. В това време са включени аеробна хореография, пилатес, йога, карти с памет, учене на език, пресмятане на концентрацията, настолни игри (пъзели и шах) и други.

По време на упражненията се подтиква даже и обонянието - посредством аромати като розмарин, за който е потвърдено, че задейства избрани области на мозъка, тясно свързани с паметта.

Разбира се, като допълнение към умствената активност и физическа интензивност се предлага и здравословно хранене, наблюдаване на кръвното налягане, следене на телесното тегло, от време на време проучване за диабет и, предстоящо, съответна отмора и понижаване на напрежението, написа испанското издание Hola. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР