Тялото на прочутия “леден човек Йоци е било открито в

...
Тялото на прочутия “леден човек Йоци е било открито в
Коментари Харесай

Учените имат нова теория за смъртта на ледения човек Йоци

Тялото на фамозния “леден човек ” Йоци е било намерено в италианските Алпи Етцал през 1991 г.   

Намирането на останките е озадачаваща тайнственост, която продължава да е загадка в региона на археологията.  Дълго време се е считало, че Йоци е бил погубен, само че нови проучвания трансформираха тази доктрина. 

Otzi the Iceman is a famous natural first discovered in 1991. A new theory suggests he was a human sacrifice, challenging a decades old theory that he was murdered.
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Откриването на Йоци в зона, в която пейзажът претърпява неочаквана промяна, повдигна въпроси за опцията за човешко жертвоприношение . В историята сходни зони са били свързвани с жертвоприношения на отмъстителни божества. 

Начинът, по който са открити останките на Йоци кара откривателите да считат, че гибелта му е обвързана със злокобно жертвоприношение.  



Едно от значимите доказателства в поддръжка на тази доктрина е забележителната медна секира, открита покрай него. Радиовъглеродното ѝ датиране сочи, че брадвата съществува от 3300 година прочие н. е., което измества медната ера с половин хилядолетие обратно. Изработването на такава секира изисква необикновено майсторство в боравенето с огън, съобщава Ancient Origins.

Франсис Прайър допуска, че тази секира може да е била подарък за боговете, а не резултат от вендета, обир или инцидентно ликвидиране. В края на краищата, човек не би изоставил нещо извънредно скъпо като медна секира вследствие на светско закононарушение.

Историята на Йоци е обвързана с изключителни антични артефакти, които ни карат да се замислим за един друг роман за неговата орис. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР