Тялото на олимпийския шампион Марк Павелич е било открито през

...
Тялото на олимпийския шампион Марк Павелич е било открито през
Коментари Харесай

Трагична смърт застигна американска хокейна легенда

Тялото на олимпийския първенец Марк Павелич е било намерено през миналата нощ от чиновниците на психиатричната клиника в Соук Сентър (щата Минесота). Към момента не е ясна повода за гибелта на 63-годишния някогашен хокеист.

Павелич е бил настанен за лекуване в психиатрията през предходната година, откакто бе съден за нанесен побой над собствен комшия, който се озовал в болница със счупени ребра. Пред съда е станало ясно, че той е имал параноя и психическо заболяване, породени от мозъчна контузия.

Марк Павелич е част от именития тим по хокей на лед на Съединени американски щати, който на олимпийските игри в Лейк Плесид, щата Ню Йорк, през 1980 година завоюва златните медали, след изненадваща победа с 4:3 над любимеца Съюз на съветските социалистически републики. Успехът е наименуван " Чудото на леда ". Павелич прави решителното подаване за победния гол на Майк Ерузиони в конфликта против Съветския съюз. Преди началото на най-големия състезателен конгрес „ сборная “ е в серия от 27 победи, едно тъждество и една загуба на Олимпийски игри и е спечелила купите през 1964, 1968, 1972 и 1976 година. Едва дни преди началото на Лейк Плесид`80 пък побеждава " янките " с 10:3.

Постижението на американския тим, формиран от колежани, е въодушевил основаването на игрални и документални филми, а всички играчи от състава получават статут на митове. Впоследствие Марк Павелич заиграва за Ню Йорк Рейнджърс в НХЛ, а по-късно носи екипите на Минесота Норт Старс и Сан Хосе Шаркс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР