Тялото на дисидента и носител на Нобелова награда за мир

...
Тялото на дисидента и носител на Нобелова награда за мир
Коментари Харесай

Правозащитници осъдиха разпръскването на праха на Лю Сяобо в морето

Тялото на дисидента и притежател на Нобелова премия за мир Лю Сяобо бе кремирано, а прахът му - разпилян в морето на гала в стеснен кръг, където са участвали брачната половинка и негови другари. Това заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки китайските управляващи в град Шънян, където Лю умря в четвъртък на 61-годишна възраст от краен етап на рака. Но другари на политическия пандизчия и деятели осъдиха погребението като опит да се заличат физическите следи от съществуването му и показаха терзание за брачната половинка му Лю Ся.

На конференция през днешния ден Чжан Цинян, представител на управляващите в Шънян, разгласи кремацията е осъществена в сходство с желанието на роднините му и локалните традиции, съобщи " Ройтерс ". Говорителят съобщи на брифинг пред кореспонденти, че по обед локално време членове на семейство на Лю са разпръснали праха му в морето. На брифинга бяха публикувани фотоси и видеокадри от лодката.


© Reuters

Според близки на фамилията обаче, представени от " Ройтерс ", " Ню Йорк Таймс " и " Гардиън " задачата на този вид заравяне е да няма място за поклонение пред личността на най-известния политически пандизчия в страната. " Амнести интернешънъл " и " Хюман райтс уоч " показаха подозрение, че брат му Лю Сяогуан, участвал на конференцията в Шънян, е бил принуден да поддържа обществено този ход.

Сяогуан, за който се счита, че не е подкрепял политическата активност на брат си, благодари на ръководещата комунистическа партия и на държавното управление за организацията на погребението предвид на " специфичното състояние " на починалия. На излизане от залата той отхвърли да дава отговор на журналистически въпроси.


© Reuters

Братът на Лю Сяобо Лю Сяогуан на днешния брифинг

Макар да бе снимана по-рано на погребението, Лю Ся не се яви на брифинга. Сяогуан изясни отсъствието с " нежното й здраве сега ", само че юристът на фамилията Джаред Генсър съобщи пред " Гардиън ", че не е съумял да реализира контакт с нея през последните дни. " Изключително съм обезпокоен за здравето и душевното й положение ".

На брифинга през днешния ден представителя на управляващите съобщи, че брачната половинка на дисидента има право да напусне Китай. " Доколко знам, Лю Ся е свободна и като гражданка на Китай нейните права са предпазени от закона ", сподели той, без обаче да уточни къде се намира сега тя.

Вестник " Саут Чайна морнинг пост " напомни, че Лю Ся е била под домакински арест близо седем години - от октомври 2010 година. Самият Лю Сяобо бе в пандиза от 2009 година, когато бе наказан на 11 години затвор за присъединяване си в написването на манифест, призоваващ към народна власт. Той бе освободен по медицински аргументи едвам в последните стадии на своето заболяване, само че не бе позволен до лекуване в чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР