Тя учи оперно пеене. Понякога пее и народни песни. Най-прочута

...
Тя учи оперно пеене. Понякога пее и народни песни. Най-прочута
Коментари Харесай

Започнах и просто не спрях. Адриана Николова, която за втори път стана световен шампион по бийтбокс

Тя учи оперно пеене. Понякога пее и национални песни. Най-прочута е обаче с с бийтбокса си. А от време на време комбинира и всичко изброено. Тя е Адриана Николова - Печенката и в неделя завоюва втората си купа на Световното състезание по бийтбокс.

Започва с пиано, продължава с оперно пеене и стига до бийтбокса. Макар и единствено на 14 години за първи път да научава какво е това, на 17 към този момент е международен първенец по бийтбокс. Заради това си печели и прозвището " кралицата на бийтбокса ".

Тя е Адриана Николова - Печенката и в неделя още веднъж завоюва Световното състезание по бийтбокс за дами в Берлин .

" Ще излъжа в случай че кажа, че не ме беше боязън. Беше ме и то доста, само че желаех с това си “приключение ” да потвърдя на всички мои възпитаници, които все мрънкат какъв брой им е мъчно, че няма невъзможни неща, стига да ги пожелаеш същински ", написа тя във Facebook след успеха си.

Адриана Николова е родена и израснала в Стара Загора . Като дребна стартира да се занимава с пиано, само че в девети клас се насочва към оперното пеене. Горе-долу по същото време схваща и за съществуването на бийтбокса.

Тогава неин другар ѝ демонстрира това изкуство. " Започнах и просто не стопирах ", споделя тя в изявление за.

Да се занимаваш с бийтбокс през 2009 година обаче не е изключително елементарно. Няма доста уроци в интернет, а за курсове или учебно заведение не може да става и дума.

" Имаше единствено няколко урока, които гледах по през целия ден и се учех от тях, пробвах се да ги подражавам. Постепенно задобрях и взех решение да пусна едно клипче за шампионата, който се организира в България ", споделя тя.

Неочаквано за нея, тя се класира за финала. До този миг родителите ѝ даже не знаят с какво се занимава. И двамата са музиканти, само че тя се тормози да им показа за пристрастеността си.

" Криех се в стаята си, с цел да преговарям. Майка ми си споделяше: " Какво стана с това дете? Откачи ли? ", само че постоянно са ме подкрепяли изцяло ", споделя тя.

От момента, в който схващат, родителите ѝ не са спирали да я поддържат. А тя има потребност от това в този род, който е най-вече мъжки изключително когато тя стартира.

" Аз постоянно съм била единственото момиче тук в България. Бях чувала единствено за още едно момиче, само че в никакъв случай не съм я срещала и не съм попадала на нейни видеа ", споделя тя.

Само 3 години, откакто стартира да се занимава с бийтбокс, Печенката отива на Световното по бийтбокс в Берлин . Там на финала тя се изправя против французойката MC Beats . 5-членното жури, формирано от най-хубавите бийтбоксъри в света към оня миг, отсъжда победа за българката.

Тя споделя, че в годините по-късно сцената на бийтбокса се трансформира и се появяват от ден на ден девойки. Според нея те не отстъпват по нищо на мъжете, въпреки и бийтбоксът обичайно да се счита за " мъжки спорт ".

За да развива музиката в България, а и с цел да съобщи знанията си на най-малките, основава музикална школа в София дружно с Мария Стоянова и Стойчо Стоянов .

Тя обаче не е типичната школа. В нея се преподават пиано, китара, солфеж, бийтбокс. Когато я откриват, тя е първата и единствената школа, в която се преподава този жанр музика.

" Опитваме се да развиваме децата като музиканти и гении. Искаме да ги накараме да мислят, да имат креативно мислене, а не просто да повтарят нещо написано или изсвирено от различен ", споделя тя.

А запитана за това каква е обичаната ѝ аудитория, споделя, че това са точно децата, които постоянно са откровени в мнението си за музиката. Затова стартира да прави и просветителни концерти дружно с " Фортисмо " (Максим Ешкенази, Веско и Хари). Там тя комбинира двете си пристрастености - бийтбокса с оперното пеене.

" Може би метода да накараме децата да чуят класическата музика е да я съвместим с нещо съвременно ", споделя тя.

През 2016 г . в различен собствен план тя смесва модерното и с обичайното. В него тя пресъздава " Тракийска сюита " на Петко Стайнов. В песента включва претекстове и от други творби – " Ръченица " от Любомир Пипков , национални песни и скоропоговорки. Всичко това е в съпровода на гъдулка и бийтбокс.

В свое изявление през 2021 година споделя, че няма самообладание пандемията да отмине, с цел да може да се завърне към осъществяванията на сцена. И когато това се случва, тя сграбчва първата опция още веднъж да се яви на Световното по бийтбокс в Берлин.

Така на 6 юли тя за повторно става международен първенец по бийтбокс при дамите.

" Първия път се зарекох, че няма да си причиня тази “утрепия ” още веднъж. Сега отново се заричам…НИКОГА ПОВЕЧЕ ", написа тя във Facebook профила си. Изглежда обаче е единствено въпрос на време това да се случи още веднъж.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР