Тя участва в три старта от световното първенство по летен

...
Тя участва в три старта от световното първенство по летен
Коментари Харесай

Три пъти световна шампионка. Надеждата в биатлона Лора Христова

Тя взе участие в три старта от международното състезание по летен биатлон и завоюва и трите. А с помощта на триумфите ѝ България приключи с най-вече медали от всички страни участнички. Тя е Лора Христова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Борба със себе си. И дисциплинираност. Това са думите, с които самата тя разказва своя спорт. Дългогодишните старания пък, които влага зад думите, ѝ донесоха цели три международни трофеи единствено в границите на четири дни.

Тя е Лора Христова и в миналите четвъртък, събота и неделя завоюва за България три златни медала от международното състезание по летен биатлон за девойки. То се организира в град Осърбле в Словакия, а българката извоюва успехите си в дисциплините суперспринт, спринт и гонене.

„ Чувствам се доста щастлива, доста задоволена от резултата, който реализирах “, сподели Христова в изявление за Свободна Европа.

„ Много се веселя, че този триумф може да стимулира по-малките от нас, подрастващите да не престават да се развиват “, добави тя.

По думите ѝ тя е била готова и е знаела, че може да се показа добре на надпреварата, само че не е очаквала да завоюва всичките три старта. С трите си победи Христова стана най-титулуваната млада биатлонистка на международното състезание, а с помощта на триумфа ѝ България приключи като номер 1 в класирането по медали – с три златни и един бронзов, извоюван от съотборничката ѝ Валентина Димитрова.
 Лора Христова по време на един от стартовете в Словакия
Това в действителност не е първият триумф на 20-годишната Христова. На миналогодишния шампионат на планетата по летен биатлон в Руполдинг, Германия, биатлонистката завоюва бронз в суперспринта, а през 2021 година дружно с Валентина Димитрова и Стефани Йолова беше част от щафетата на България, която завоюва бронз и от младежкото международно в Солт Лейк Сити в Съединени американски щати.

Пътят на младата състезателка към върховете в биатлона в действителност стартира преди цели 9 години, когато тя е единствено на 11. Тогава става част от клуба в родния си град – „ Аякс Троян “.

„ Лесно се възпламених около съученици, всеки тренираше. Да кажем, че всеки втори в Троян тренира биатлон “, споделя Христова.

„ Така се срещнах с моя първи треньор Цветан Цочев и той съумя да задържа пламъка и интереса ми към този спорт “, споделя още тя.

Това, което най-вече обича в биатлона, е неговият психически детайл – спортът не се лимитира единствено с тичане, ами включва и пукотевица, като състезателите разполагат единствено с към 20-30 секунди, с цел да успокоят пулса си, да се концентрират и да стартират да натискат спусъка на пушката.

През идващите месеци подготовката на Христова продължава, като тя ще се готви за още няколко огромни цели. Предстоят ѝ участия в международните купи при дамите, както и европейско и международно състезание за младежи и девойки.

Въпреки многото труд, който ѝ следва да вложи, обаче Христова е щастлива, че биатлонът за нея от дълго време се е трансформирал в делник.

„ Не мога да го сравня с нищо друго и съм признателна, че имам опцията да върша това, което обичам “, споделя тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР