Тя участва в панела Бизнес аргументи за разширяването на ЕС,

...
Тя участва в панела Бизнес аргументи за разширяването на ЕС,
Коментари Харесай

Габриел за разширяването на ЕС: Виждам повече ползи, отколкото ри...

Тя взе участие в панела " Бизнес причини за разширението на Европейски Съюз ", проведен от " Евронюз ", в границите на Световния стопански конгрес в Давос.

Габриел акцентира, че пълномащабното навлизане на Русия в Украйна е повода да се върне на дневен ред въпросът за присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз.

Външният министър напомни смисъла на срещата на върха ЕС-Западни Балкани през 2018 година и резултатите от нея, както и програмата за цифрови технологии за Западните Балкани, програмата за нововъведения и капиталовите проекти. Мария Габриел посочи " големите вложения ", осъществени от Европейски Съюз в района.

" Има доста външни фактори за инфлацията, а разширението ги трансформира в нещо, което можем да управляваме, което можем даже да направляваме... тъй че несъмнено виждам доста повече изгоди, в сравнение с опасности ", сподели тя.
Сред участниците в панела бяха също: Милойко Спаич, министър-председател на Черна гора; Ростислав Шурма, заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна; Кристиан Левин, президент и основен изпълнителен шеф на Scania (Швеция), член на Алианса на основните изпълнителни шефове по въпросите на климата.

Компанията на Левин е вложила обилни средства в някои от по-младите членки на Европейски Съюз, като Полша. Главният изпълнителен шеф на Scania посочи по какъв начин компанията се е разраснала след присъединението на Полша.
" Продажбите ни на транспортни средства в Полша и на целия полски пазар са се нараснали пет пъти; в случай че погледнем продажбите ни на услуги, които са иключително значими за рентабилността на една компания, доставяща камиони, те са се нараснали 10 пъти ", сподели Левин.

Ростислав Шурма означи, че Украйна има с какво да способства за Европейски Съюз.

" Европейският съюз беше доста по-малък, когато интегрира Полша, тъй че интеграцията на Украйна няма да е проблем ", увери Ростислав Шурма. " Страната ни има какво да предложи на Европейски Съюз във връзка с сигурността, защитата и военните технологии ", добави украинският представител.

Черногорският министър председател Милойко Спаич акцентира, че Черна гора се гордее със постоянен растеж на Брутният вътрешен продукт и процъфтяваща туристическа промишленост, считана за една от най-успешните страни кандидатки. Той уточни " какъв брой надалеч е стигнала Подгорица ", откогато дребната балканска страна подаде молба за присъединение към Европейски Съюз през 2008 година

" Преди Черна гора приличаше повече на Монголия или Казахстан във връзка с икономическата конструкция, само че по-късно в геополитически и стратегически проект бяхме обърнати към Брюксел ", добави той. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР