Тя твърди, че хората, които са преболедували ковид поне една

Тя твърди, че хората, които са преболедували ковид поне една ...

Д-р София Ангелова: Хората, преболедували COVID една година не трябва да се ваксинират


Тя твърди, че хората, които са преболедували ковид поне една година не трябва да се ваксинират, защото няма смисъл.

Според нея не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани. Тя обясни, че пулмолозите и инфекционисктите са изживели тежите вълни навируса и са видели колко хора са се срещнали очи в очи с болестта.

"За преболедувалите малко се говори. А преболедувалите също са ваксинирани, само че те са ваксинирани с живата ваксина. Това беше БЦЖ-ваксината, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея", каза тя.

По думите ѝ боледуващите също са ваксинирани, тъй като има клетки, които запаметяват вируса. И двете групи - преболедували и ваксинирани не са лишени от правото да боледуват или да предават заразата. Затова трябва и да се спазват противоепидемичните мерки.

Според д-р Ангелова всички изседвания за ковид се правят за твърде кратък период от време и на базата на дългогодишни проучвания ще мжем да кажем след колко време трябва да се реваксинираме.

"Аз считам, че наистина е необходимо да се инвестират средства в едно проучване на ваксинирани и преболедували - какво се случва с имунтета им?", заяви д-р Ангелова.


Източник: frognews.bg