Тя: Това е моят отбор Различни организации от сектор Туризъм

...
Тя: Това е моят отбор Различни организации от сектор Туризъм
Коментари Харесай

Туристическият бранш иска смяна на Спасителката на костенурките

Тя: Това е моят тим
Различни организации от бранш Туризъм показаха шумно настояванията си за промяната на министъра на туризма Зарица Динкова при идната ротация през март.

Всички огромни в бизнеса: хотелиери, ресторантьори и организации, събирали отзиви и се очаквало до няколко дни да излязат с обща позиция, която ще бъде изпратена на сегашния министър председател акад. Николай Денков, на бъдещия – Мария Габриел, и на политическите водачи на „ сглобката “, твърди .

„ Категорично Зарица Динкова не би трябвало да остава на поста министър на туризма. До момента за 9 месеца тя сподели, че нищо не прави, с изключение на някакви безмислени срещи, които остават без резултат. По никакъв метод не откликва на проблемите на бизнеса “, съобщи пред медията проф. Георги Рачев, който има туроператорска компания и е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите организации.

„ Виждаме в лицето на Динкова детска наслада - бенгалски огън “, разяснява той. Според Рачев тя е надалеч от бизнеса и не схваща нищо от туризъм.

На същото мнение е Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ). „ И със Зарица Динкова, и без нея, нищо не се прави и случва. Искаме човек, който да пристигна и да желае да работи, с цел да взема решение проблемите на сектора “, декларира тя. Все по този начин няма гаранционен фонд за туроператорите, а изобщо пък не се работи по нов закон за туризма.

Ресторантьорите са изрично срещу тя да продължи да извършва функционалностите на министър на туризма и събират поддръжка за обща позиция на целия бранш.

„ Загубихме едни 9 месеца със Зарица Динкова. Нищо не направи за туристическия отрасъл, а с нас ресторантьорите изрично няма разговор “, декларира Ричард Алибегов, ръководител на Българска асоциация на заведенията. Според него би трябвало да бъде комплициран човек от сектора за министър, който да работи с всички организации. „ Зарица Динкова направи разделяне в бранша. Тя ни дели на комфортни и неуместни, като доближените даже получават пари от Министерството на туризма. Категорично с ресторантьорите не работи “, акцентира още Алибегов.

Емил Коларов, ръководител на Сдружението на заведенията в България, добави, че даже не е излязла да отбрани ресторантския бизнес за оставането на по-ниското Данък добавена стойност, а е трябвало сами да водят борба с политическите сили.

„ От ден първи казахме, че не желаеме парашутисти. През останалите месеци няколко пъти искахме оставката на Зарица Динкова, тъй като имаше доста мотиви. Тя не реши никакви проблеми на туризма с изключение на да пътува в чужбина “, счита Коларов. По думите му България не е добре рекламирана през последните месеци и липсва отчетност, каквото са желали и не им е предоставена. Сдружението изрично упорства за промяната на Зарица Динкова.

Председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков също разяснява, че общуването на бизнеса с министъра е доста мъчно и не се вниква в проблематиката.

„ Никакво предпочитание за поддръжка на бизнеса и прозрение в неговата проблематика. Няма никакво другарство с сектора, а единствено с избрани сдружения, които не подлагат на критика министъра “, уточни той. „ Реално за целия интервал досега не свърши нищо значително, с което да се похвали, като се изключи раздадените 5 млн. лева по програмата за партньорство сред министерството, общините и огромните туроператори. Резултатът обаче ще го забележим по-късно през тази година и дали програмата е ефикасна “, изясни Кичуков. Според него през предишния летен сезон Динкова не е защитила съответно българския туризъм по време на хибридните офанзиви против Българското Черноморие в резултат на взривяването на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна.

Националният ръб по туризъм, където влизат огромните хотелиери, към този момент се въздържа от коментар. Браншът продължава да желае за министър специалист в туризма и да бъде излъчен от неговите среди.

Асоциацията на планинските водачи в България – „ Планини и хора “, също изиска промяната на министъра на туризма Зарица Динкова при ротацията. „ Министър Динкова има слаб интерес към туризма, който ние желаем с насърчаването на профилираните форми и развиването на резистентен туризъм. Затова е по-добре има нов министър след ротацията “, съобщи Любомир Попйорданов, ръководител на организацията. Той беше консултант по туризма на Кирил Петков, когато беше министър – ръководител. Освен това е член на „ Продължаваме промяната “ и някогашен народен представител от партията.

Според Попйорданов в туризма не се извършва държавната стратегия точно за развиване на устойчивия туризъм и насърчаването на профилираните форми. По думите му във всички министерства се реализират промени и промени в закони. Докато Министерството на туризма няма такива, даже няма спор за поправяне на Закона за туризма, който е стар. Същото се отнася и за националната тактика за развиване на туризма.

Динкова откри и бранители: Асоциацията на инкаминг организациите (AIA) поддържа оставането ѝ след ротацията. Това се споделя в писмо на организацията до премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и ръководителите на парламентарните групи.

„ Нашият зов е министърът на туризма – госпожа Зарица Динкова, да резервира поста си. Министър Динкова е доста балансираaна персона, положително настроена и отворена към сектора, срещна се и вникна бързо в проблемите му. Тя откри доста добра връзка с непознатите туроператори, води работлив разговор с тях и към този момент е разпознаваема и добре призната фигура на интернационално равнище. Ние считаме, че в лицето на госпожа Зарица Динкова браншът има министър, който доста бързо се ориентира в проблемите на бранша, спецификата и потребностите му. Безспорен неин принос е реализацията на първата по рода си стратегия за финансиране на маркетингови действия на туристически услуги в черноморските общини в Република България, от която имахме крещяща потребност от години. Тази стратегия бе високо оценена от водещите европейски туроператори и призната като обръщение за нова самодейна политика, каквато изцяло отсъстваше досега. Виждаме умеенето на министър Динкова да работи в координиция с останалите министерства. Имайки поради интердисциплинарния темперамент на туризма, това е изключилото значимо качество “, молят те.

В организацията членуват осемте най-големи туроператора за входящ туризъм, които са представители на най-големите европейски концерни, в чието продуктово портфолио се предлага България. Това са представителите немските туроператори DER Touristik, Schauland reisen, FTI, Alltours, английския Jet2Holidays и фирмите “Клуб Магелан ”, “Гоу ту холидей ”. Председател на асоциацията е Иван Грошев, шеф на МТС България, която компания съставлява немския туроператор FTI и английския туроператор Jet2Holidays.

Министърът на туризма Зарица Динкова пътува като екскурзиант, нищо не схваща от туризъм и по тази причина нищо не може да направи за бранша. По тази причина не би трябвало да остава на поста след ротацията, твърди обаче Димитър Попов, шеф на туроператора „ Пенгуин Травъл “, който води най-вече датски туристи у нас, и някогашен ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА). „ Как една среща на нашия министър с различен министър ще докара до повече туристи. Това са сладки приказки и министърката си прави пиар. Тя си пътува като екскурзиант “, съобщи той.

„ Туристическият бранш е моят тим сега и аз ще продължа да върша всичко допустимо той да просперира. Виждам че българският туристически бранш е все по-конкурентен, а той е основан на нововъведения, резистентност, на все по-високо качество и натъртва на преживяванията, които туристите у нас претърпяват “, непоклатима беше неотдавна министърът в ефира на „ Дарик “ радио.

Тя акцентира, че с помощта на обстоятелството, че българският туристически артикул става все по-добър, популяризирането му е все по-видимо. „ Въпросът е да сме все по-модерни във връзка с средствата за маркетинг и реклама, които използваме. Именно поради това направихме промяната в метода, по който се изразходват средствата за маркетинг и реклама по черноморските общини. С тази промяна самите общини могат да популяризират това, което считат за собствен максимален плюс “, съобщи още Динкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР