Тя става почетен член на академията, носеща името на румънския

...
Тя става почетен член на академията, носеща името на румънския
Коментари Харесай

Здравка Евтимова спечели престижната награда Михай Еминеску

Тя става почетен член на академията, носеща името на румънския стихотворец

Българската писателкаЗдравка Евтимова стана притежател на годишната премия за прозаичност "Михай Еминеску " 2022 в Румъния, заяви Българска телеграфна агенция. Престижното литературно отличие ѝ бе присъдено по време на годишния Международен фестивал за лирика в румънския град Крайова, в който се включиха представители на повече от 10 страни.

Награди бяха връчени в разнообразни посоки - лирика, точни науки, прозаичност, живописен превод.

Здравка Евтимова получи орден "Михай Еминеску " и диплом "за изобретателно потребление на езика и въздействаща изразителност при разработка на естетически тематики и хрумвания ". Тя става почетен член на академията, носеща името на румънския стихотворец.

А в словото си по време на церемонията по връчването на премията "Михай Еминеску " Здравка Евтимова показа: "Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята лирика е на високо равнище и може да доближи до сърцата на всички хора. "

Евтимова е един от най-превежданите и оценени български писатели в чужбина, а всяка нейна нова книга е културно събитие у нас. Нейни романи и разкази са преведени допълнително от 30 страни. Тя е и секретар на българския ПЕН клуб. Родена е в Перник, приключила е британска лингвистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий ". Специализирала е живописен превод в Сейнт Луис, Съединени американски щати.

В България има оповестени десетки разкази в сборниците: "Разкази против горест ", "Разкази от сол ", "Разкази за другари ", "Сълза за 10 цента ", "Кърт от къртица " ", "Пернишки разкази " и други Активно взе участие със свои разкази в периодиката. Публикува в Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по Би Би Си, Лондон.

Автор е на романите "В студената ти сянка, лейди ", "На две крачки от мен ", "Линди ", "За теб, за мен ", "Четвъртък ", "Арката ", "В тил ", "Една и съща река ", "Зелените очи напразно ", като "Четвъртък " беше определен от словенската "Фондация за славянски култури " като един от 100-те романа, писани от славянски създатели след рухването на Берлинската стена.

А най-новият ѝ разказ "Резерват за хора и вълци " (ИК Жанет 45) излезе в края на май тази година. В изявление пред "Дневник " във връзка новата книга тогава тя съобщи:

"Искреността в последно време се трансформира в нещо извънредно рядко. Както са редки скъпоценните камъни, както е рядка златната жилка. Затова дано има разлики. "

През годините Евтимова е отличена с голям брой български и непознати награди, измежду които: за дебютна книга, "Чудомир ", за актуален разказ на фонд "Развитие " за "В студената ти сянка, лейди ", за роман на немската фондация Lege Artis Verein, за прозаичност на британското списание The Text за разказите "Малката гара " и "Възбудата от нощес ", на британското издателство Skrev Press за сборника с разкази Bitter Sky, "Генчо Стоев " за серия разкази от балкански писатели на изд. "Балкани ", "Блага Димитрова " и други

Здравка Евтимова е отличена и с премията "Христо Г. Данов " за повсеместен принос към българската нематериалност. През октомври 2021 година в допитване по Българска национална телевизия е посочена за обичан български създател.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР