Тя сравни разнообразието от вируси през този месец с добре

...
Тя сравни разнообразието от вируси през този месец с добре
Коментари Харесай

Лекар алармира: Има увеличение на респираторните заболявания

Тя съпостави разнообразието от вируси през този месец с добре зареден коледен магазин – има грип, има COVID-19, има пациенти, които боледуват редом от грип и COVID-19, както и пациенти, които са заболели по едно и също време от два варианта на грипа – вид А и вид Б.

 

Според нея и в този момент не е късно да се сложи ваксина. За децата над 2-годишна възраст има и назална ваксина, която се слага без убождане, уточни експертът. „ Грипът се лекува със характерни лекарства. Имаме оръжие, което е ориентирано тъкмо против грипните вируси, с изключение на имунизацията, с която разполагаме. Те бързо подвигат пациента на крайници ”, разяснява още тя.

 

Лекарят посочи, че грипните вируси усложняват хроничните болести – диабет, хипертония, инфаркти, инсулти, астма. „ Нали си представяте един пациент с астма, когато заболее от грип, по какъв начин мъчно диша ”, означи доктор Николова.

За затрудненията след прекаран COVID-19 медицинският експерт изясни, че от време на време пациентите могат да имат болки в ставите, а при дамите се вижда косопад.

 

Във връзка с опцията да се прегледаме при различен персонален доктор, в случай че нашият е в отмора, доктор Николова изясни, че персоналните лекари нямат отпуска, тъй като работят по контракт със Здравната каса, а не в правно отношение работник-работодател. „ В Петрич сътрудниците нямат наложително звено, нямат контракт. Те покриват своите пациенти 24 часа в денонощието ”, даде образец медикът и посочи, че това предложение е за изключителни случаи.

 

Николова описа, че от 2000-та година персоналните лекари са с насъбрана отмалялост, тъй като нямат отпуск. „ Има сътрудници, които вършат инфаркти, инсулти. Имат съществени болести. На другия ден пациентът отива, а кабинетът е затворен ”, даде образец тя и сподели, че има доста административни спънки в това да се предупредят сътрудниците и пациентите кой ще замества боледуващият персонален доктор. В момента няма механизъм кой да осведоми пациентите на джипи, което е умряло ", сподели още лекарят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР