Тя се позова на разделението на властите, макар че когато

...
Тя се позова на разделението на властите, макар че когато
Коментари Харесай

Кандидат-премиерът Габриел вече няма да иска оставки на главни прокурори

Тя се базира на разделянето на управляващите, въпреки че когато бе номинирана за министър председател през 2023 година, пожела отстраняването на тогавашния обвинител №1 Гешев

Мария Габриел няма да желае оставката на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. Това стана ясно от неин отговор на репортерски въпрос. Това се случи по време на доклада на държавното управление след подадената оставка от премиера Николай Денков по отношение на възможната ротация.

Журналистка напомни, че миналага година, когато бе номинирана от ГЕРБ за министър председател, Габриел съобщи, първото нещо, което ще направи, е да изиска оставката на тогавашния основен прокурор Иван Гешев. Припомняме, че той отхвърли да я подаде, само че Висшият правосъден съвет в профил Гешев предварително.

Сега Мария Габриел още веднъж е издигната за министър председател.

В тази връзка и поради събитията от последните месеци, свързани Мартин Божанов-Нотариуса, Пепи Еврото и така нататък, тя бе запитана няма ли да изиска оставката й на Сарафов.

Мария Габриел отговори по този начин: „ Мисля, че с цел да останем поредни с това, което сме правили последните девет месеца, а точно правосъдна промяна, антикорупционен закон, конституционни промени; с цел да има и в новия закон за правосъдната власт ясно разграничаване сред управляващи, пълномощия, само че и отговорност, само че и механизми, в които да има надзор, не мисля, че който и да е министър-председател би трябвало да потегля с такава поръчка. Това, което аз желая да видя, е, че последните девет месеца, като сме споделили, че в България желаеме да има правила, да има самостоятелност, да има отговорност и ясни механизми, по които това да се случва, мисля, че би трябвало да съм първата, която да го съблюдава. “

По тази логичност обаче изниква въпросът за какво предходната година Габриел изиска оставката на Иван Гешев в качеството й на кандидат-премиер и в този момент не съжалява ли за това, откакто е осъзнала, че има разделяне на управляващите.

Припомняме, че преди дни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов след въпрос на „ Флагман “ съобщи, че в случай че има аргументи ще изиска оставката на Борислав Сарафов. Такива обаче той не виждал.

 

Очаквайте детайлности

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР