Тя се изконсумира в България. След септември миналата година и

...
Тя се изконсумира в България. След септември миналата година и
Коментари Харесай

Доц. Йосиф Аврамов: През тази година цените ще са овладени frognews.bg

" Тя се изконсумира в България. След септември предходната година и началото на тази година беше прекомерно висока - за дребната потребителска кошница инфлацията не беше 16,7%, а беше сред 30 и 80% според от обособените артикули, като най-голяма беше при млечните артикули и яйцата.

 

Можем да се доближим до инфлацията във Франция (6%) и Испания (7-8%). Цените няма да се върнат на нивата от 2020 година, т.е. те ще спаднат с няколко % от сегашните нива. Инфлацията на процедура е изконсумирана ".

 

Като най-голямо преимущество от влизането на страната ни в еврозоната икономистът уточни, че България и финансовият ни министър ще сяда на една маса всеки месец на съвещанията на министрите на финансите на еврогрупата:

 

" Досега ние изпълнявахме категорично техните решения, а те взимат главните решения, в това число за систематизиране на еврофондове и други значими въпроси, които касаят останалите страни-членки, и ги пращат на Европейска комисия, а те ни ги спускат за осъществяване. Досега обаче ние нямахме думата по тези решения и би трябвало да ги изпълняваме абсолютно ".

 

Друго преимущество, по думите му, е по-добрата регулаторна рамка:

" Големите български банки ще бъдат под банковия контрол на ЕЦБ. Банковият контрол е доста значим. Нашите банки са постоянни, само че е друго като минем под егидата на ЕЦБ. Кредитният рейтинг на страната ще бъде усъвършенстван. Възможно е да се придвижим с 1-2 пункта нагоре ".

 

Разходите за транзакции ще бъдат премахнати, добави още доцент Аврамов. Според него това ще поевтини доста външнотърговския продан и най-вероятно ще паднат и цените.

 

Като минус, който се показва от участието ни в еврозоната е, загубата на националната валута - българския лев. Според него обаче левът и в този момент не е желана валута.

 

Той успокои, че покупателната мощ на еврото ще бъде същата, както в този момент на лв..

 

Доц. Йосиф Аврамов уточни и част от предложенията, които ще дадат за националната страна за българските евро монети - които да са от българската история на монетите.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР