Тя предвижда инвестиции в сектора на стойност 46 млрд. евро

...
Тя предвижда инвестиции в сектора на стойност 46 млрд. евро
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане“ застанаха зад 30-годишната визия на Радев за ел. енергетиката

Тя планува вложения в бранша на стойност 46 милиарда евро

Депутати от четири парламентарни обединения припознаха Стратегическата визия за развиване на електроенергийния бранш в България , която бе направена и утвърдена преди дни от служебното държавно управление на Гълъб Донев. Тя обгръща интервала 2023 – 2053 година, като задължава отрасловия министър да създаде и съответна тактика за стабилно енергийно развиване.

Зад визията стои и президентът Румен Радев . На конгрес преди две седмици той уточни, че призовал служебното държавно управление още при неговото сформиране да мисли за създаване на документа.

В парламентарната Комисия по енергетика предходната седмица тематиката бе разисквана. От „ Продължаваме промяната “ показаха, че визиите по закон могат да имат период от 3 до 10 години. В случая документът бил за цели 30 лета.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ обаче поддържа документа и сподели, че е подготвен да го припознае и да се подпише като вносител под него.

В тази посока се изрече и Искра Михайлова от „ Възраждане “. Тя се аргументира с единението към запазването на въглищните централи.

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи показаха запаси към визията. Рамадан Аталай разгласи, че ще реши дали да се подпише под нея.

В последна сметка той, Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, Делян Добрев и Искра Михайлова са положили парафите си като съвносители на документа. Той е под формата на проекторешение на Народното събрание.

Ако има воля, визията може да бъде утвърдена в оставащите три дни на актуалното Народно заседание, преди то да бъде закрито.

Стратегическият документ залага потреблението на локалните запаси от лигнитни въглища до 2030 година и последователното им понижаване и прекъсване до 2038 година Това ще спомага за опазване на енергийната и националната сигурност, както и ролята на страната като районен водач в производството и износа на електрическа енергия, уточни пресцентърът на Министерския съвет (МС) след приемането на визията.

Четири нови нуклеарни реактора би трябвало да бъдат построени , с цел да заместят мощностите, подлежащи на извеждане от употреба. Два от тях се чака да бъдат ситуирани на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ", а още два - на тази в Белене. Новата енергийна тактика се концентрира и върху развиването на ВЕИ планове - както фотоволтаични и вятърни мощности, по този начин и водни електроцентрали. По отношение на геотермалната сила, главният извод е, че тя може да бъде пълноценно употребена основно за отопление.

Прогнозната стойност за реализация на всички планове, включени в новата енергийна тактика, възлиза на към 46 милиарда евро, оповестиха още от Министерски съвет.

Според сериозни мнения , визията цели да задоволи всички ползи в бранша и не е съобразена с новите технологии и енергийните мощности, които се построяват в района към България и ще влязат в употреба в идващите няколко години.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР