Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от

...
Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от
Коментари Харесай

Учени от БАН: Много ярък метеорит освети България, явлението не е рядко


" Тя провокира светлинни и звукови резултати. Възможно е материалът от падащото тяло да доближи земята ", добави Илиев пред Българска национална телевизия и посочи, че това събитие се назовава болид.

" Няма данни за опустошения или повреди по здания. Такива огромни болиди не са чак толкоз редки феномени, могат да се следят даже и денем. Движат се със скорост до 70 000 километра в час, доближават доста високи температури и се унищожават ", добави ученият.

Той разясни, че взривната вълна, която се е усетила се е случила на повече от 20 километра във височина.

" Става дума за рухване на огромно небесно тяло. Причините могат да бъдат естествени, може да бъде и независимо тяло. Материалът, който пада, е разпилян като прахуляк и като частици от към този момент изгорелия материал в земнта атмосфера. Такива огромни феномени могат да провокират рухване на действителен материал от небето, може да се чака да има открити следи и парчета от това падащо тяло ", сподели още Любомир Илиев.

Колегата му Пенчо Маркишки, който е физик, изясни, че при гърмежа небето е огряно сходно на мощна гръмотевица.

" Като цвят беше жълтеникаво, като гърмеж - озари небето сходно на мощна гръмотевица. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък - към Румъния. Тялото е метеор - доста ослепителен, такива ги назоваваме болиди ", безапелационен бе Маркишки.

Учените са почнали да ревизират към кой метеорен поток може да принадлежи падналият астероид. В края на юли най-добре се следили 2 метеорни потока - Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди.

" Със сигурност е гърмеж в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали парчета до земята не е огромен. Сигурно и в Румъния ще има огледи, само че най-вероятно няма да има вреди ", изясни Маркишки.

Той сподели още, че всички метеорни тела, които навлизат в атмосферата, се нагряват и взривяват на няколко десетки километри височина. Иначе такива феномени се случват постоянно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР