Тя пише на турски и на английски. Живяла е на

...
Тя пише на турски и на английски. Живяла е на
Коментари Харесай

Елиф Шафак: Имаме нужда от песимизма на разума и оптимизма на сърцето

Тя написа на турски и на британски. Живяла е на Запад и на Изток. Определя себе си като феминист и космополит, деятел за правата на онеправданите и герой за независимост на словото. Тя е Елиф Шафак.

Книгата ѝ " Любов " е включена от Би Би Си в влиятелната селекция от „ 100 романа, които трансформираха нашия свят “. Освен публицист тя е лекар по политически науки. През 2017 Politico я избира за една от 12-те персони, които биха създали света по-добър.

Преди дни на български език излезе преведен най-новият разказ на писателката - „ Островът на изгубените дървета “. Пред Българска национална телевизия тя приказва за него, за уроците от пандемията, за рецесията на смисъла и ерата на скептицизма, за значимите вести през днешния ден, за разликата сред информация, познание и мъдрост.

" Трябва да разберем, че остарелият свят към този момент го няма, а новият още не се е родил. Това е време на неустановеност, на смяна. Смятам, че сме в ерата на скептицизма и страха, обзела ни е екзистенциална тревога ", разяснява тя.

Преживяваме рецесия на смисъла, тъй като смятахме демокрацията за даденост прекомерно дълго време, кометира Шафак. Много хора считаха, че на Запад няма за какво да се тревожат за демокрацията, за правата на дамите или за свободата на словото - те не би трябвало да се одобряват за даденост.

Все по-малко са хората, които считат, че с положително обучение, децата ни ще имат по-добри благоприятни условия за развиване. Пандемията също ни изправи пред доста отрицателни страсти.

" Смятам, че здравословна доза скептицизъм не е нещо неприятно, тъй като имаме малко потребност от скептицизма на разсъдъка, с цел да разберем какво се случва по света. Имаме и потребност от здравословна доза оптимизъм и вяра, която можем да открием като се вгледаме в ближните си. На този свят постоянно е имало неща, които са по-силни от разделянето и поляризацията - любовта, другарството и солидарността ", съобщи Елиф Шафак.

За да си добър публицист, би трябвало да си добър четец. Ние сме възпитаници в учебното заведение на живота, тъй че четенето е доста значимо, сподели още Елиф Шафак.

Вижте повече в изявлението на Детелина Калфова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР