Тя обясни, че най-значителните валежи в България са по Черноморското

...
Тя обясни, че най-значителните валежи в България са по Черноморското
Коментари Харесай

Шеф на синоптиците: Рекордът за валежи в България е от 1984 г., в Гърция е ужас

Тя изясни, че най-значителните превалявания в България са по Черноморското ни крайбрежие. Другият забележителен дъжд единствено за едно денонощие, е от 342 литра на квадратен метър курортния комплекс " Слънчев ден " до Варна на 21 август през 1952 година

Сега най-значителни са регистрираните превалявания в селата Кости - от 333 литра на квадратен метър, и в Граматиково - от 291 литра на квадратен метър.

 

Село Кости е едно от обитаемоте места у нас, в което доста постоянно има обилни превалявания и там доста пъти регистрираните стойности са били високи. През август 1975 година е имало регистрирани 215 литра на квадратен метър в село Кости. В село Граматиково през 1940 година на 2 септември е имало дъжд от 211,5 литра на квадратен метър, ката шефът на департамента " Прогнози и осведомително обслужване " в Национален институт по метеорология и хидрология.

Валежи над 200 литра на квадратен метър са регистрирани на разнообразни места в България през годините - във Варна, Старо Оряхово, Средец, Резово, Малко Търново. В три години в Малко Търново е имало превалявания от над 200 литра на квадратен метър - през 1940 година, 2006 година и през 2014 година, като тези превалявания са били през юли и септември, изясни Анастасия Стойчева.

 

По думите й забележителните превалявания по южно Черноморие, са подбудени от комбинирано въздействие вследствие на североизточната външна страна на циклон, чийто център е бил над Гърция.

 

Тя изясни, че в Гърция в този момент беше надхвърлен абсолютният връх за преваляванията, като на 5 септември бяха регистрирани 754 литра на квадратен метър. Значителните превалявания в България и в Гърция са вследствие на циклона Даниел, като неговото влияние продължава в Гърция към този момент четири денонощия. Този циклон мина през Западните Балкани и аргументи огромното количество от превалявания у нас и в Гърция.

 

На 5 септември 754 литра на квадратен метър са регистрирани в този момент на югоизток от Лариса и Волос, по крайбрежието към Солунския залив. На 6 септември още веднъж в Гърция имаше регистрирани такива обилни количества от превалявания. Предишният връх в Гърция за 24-часови превалявания беше от 644,7 литра на квадратен метър, регистриран през 2020 година по време на средиземноморския циклон Ян. В Гърция обаче преваляванията в този момент продължат към този момент четвърти ден, Анастасия сподели Стойчева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР