Тя напомня на камъка, който търсеше Индиана Джоунс в Храма

...
Тя напомня на камъка, който търсеше Индиана Джоунс в Храма
Коментари Харесай

Загубената цивилизация от Босна

Тя припомня на камъка, който търсеше Индиана Джоунс в Храма на обречените, само че археолог твърди, че необикновената естествена сфера е открита в Босна – доста надалеч от мястото на предпазване на реквизита за именития филм.

Всъщност съгласно учения това е най-старата в света техногенна сфера. Това несъмнено потвърждава, че Европа е имала развита цивилизация, употребяваща впечатляващи технологии преди повече от 1500 години, само че след това ги е изгубила.

Изглежда, няма никакви доказателства, че тази „ сфера “ е освен това от необикновен артикул на природата.

Археологът Семир Османагич е на противното мнение. По-рано той е попадал в заглавията на вестниците за работата му над хипотетичното битие на антични пирамиди в долината Високо, които съгласно него са скрити от пейзажа във тип на хълмове.

По думите му, щом приключи проучването, ще покаже една от пирамидите, която е много по-висока от Великата пирамида в Гиза в Египет и това изобретение ще стане най-великата находка от времето на откриването на Тутанкамон.

Д-р Османагич, прочут като „ босненския Индиана Джоунс “, през днешния ден живее в град Остин в щата Тексас и пътешества по света, с цел да изследва антични монументи. Той е разкрил „ каменна топка “ близо до град Завидовичи в централната част на Босна и Херцеговина и изяснява, че това е най-тежката ръкотворна сфера в света. Тя има радиус 4-5 фута (1,2-1,5 метра).

Феноменът каменни топки е бил обвързван с антични цивилизации по целия свят и най-известните измежду тях се явяват каменните сфери от Коста Рика. Общо се наброяват към 300 сфери с тегло до 15 тона и са известни като сферите на Дикис.

Ако големият камък, открит в Босна, е изсечен от човешки ръце, то той ще стане най-големият от откриваните в миналото изкуствени каменни топки – двойно по-тежък от костариканските.

Докторът твърди, че в Босна е имало не по-малко от 100 сферични камъка, само че те са били унищожени от хората, което търсели злато във вътрешността им, както  се загатва в локалния мит.

Само 8 от тях към момента се намират в естествената си среда, в това число и този, открит в гората край Завидовичи. Д-р Османагич е на мнение, че сферата има извънредно високо наличие на желязо, и даже счита, че тя е по-стара от откритите в Коста Рика.

„ Това е още едно доказателство, че тук е съществувала развита цивилизация с високо равнище на технологии, за които знаем доста малко “, споделя Османагич.

Археологът е изследвал каменни топки в продължение на 15 години и въз основа на посещаваните от него места по света е направил умозаключение, че античната цивилизация е употребила каменните топки в вярата да притегля положителна сила, която е имала свойството да лекува. И въпреки всичко редица специалисти от университета на Манчестър не споделят ентусиазма на доктора и считат, че камъкът не е дело на човешка ръка.

Манди Едуардс от университетската Школа на Земята, атмосферата и науките за околната среда (School of Earth, Atmospheric and Environmental Sciences) е на мнение, че камъкът може да е образец за слепване. Това се случва, когато компактна маса породи се образува при отсрочване на естествен минерален цимент сред зърната на утайката.

Експерти от Геоложкото общество настояват, че кръглата форма на камъка може да е резултат от кълбовидно изветряне – форма на изветряне, която въздейства на скалата и води до образуването на концентрични или сферични пластове на мощно разложените породи, което се явява не единствен образец на сходно събитие в района.

Учените гледат на доктор Османагич като на пътешественик още от времето, когато разгласи за съществуването на пирамидите, само че той е получил поддръжката на държавното управление на Босна и Херцеговина, което е оказало финансова поддръжка на проучванията на тази тематика.

„ Казват, че светът ни се смее, когато взехме решение да подкрепим тези разкопки, само че няма нито едно държавно управление в света, което би трябвало да остава умерено по сходни въпроси. Защо би трябвало да отхвърляме това, което е привлякло вниманието на целия свят? Ние желаеме да имаме публични институти, занимаващи се с проучвания във Високо “, съобщи тогавашният министър председател Неджад Бранкович.

Американският публицист Пол декор Уорд декларирал, че долината на Босненските пирамиди е „ най-вълнуващият и най-съществен археологически обект в света “, и добавил: „ Това е поразителен удар по обичайна история. Тези великански структури са по-големи  и по-хубави от пирамидите в Египет. Босненските пирамиди нямат фараони, само че вместо това те са били издигнати като дан към античните богове от хиляди признателни служащи. “

И въпреки всичко професионални геолози, археолози и учени са на мнение, че „ пирамидите “ не дават никакви признаци на човешко строителство.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР