Тя живее в колиба на кокоши крака, пази входната врата

...
Тя живее в колиба на кокоши крака, пази входната врата
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за руската Баба Яга, култовата вещица

Тя живее в барака на кокоши крайници, пази входната врата към „ другия “ свят и се придвижва в хаванче.

Запознайте се с най-лошия баснословен воин в Древна Рус.

В съветските национални приказки Баба Яга е остаряла магьосница, която живее в гората. Нейната къща или барака е на кокоши крайници и е ситуирана на края на една поляна до гората. За да влезеш в нея, би трябвало да извикаш: „ Мила колибке, апелирам те, обърни се с тил към гората и с лице към мен! “. Едва по-късно гостът може да влезе в колибата, в която лежи Баба Яга с нейния крайник от кост и нос, „ който е пробил тавана “.

 Баба Яга от Билибин

Баба Яга от БилибинСвободни източници

Това митично създание нормално предлага на основния воин в приказката някаква договорка или го трансформира в нещо друго, откакто го „ къпе “ в голямата си вълшебна печка. Баба Яга е най-голямото чудовище, с което съветските родители плашат децата.
Защо се споделя Баба Яга?
 Баба Яга от Васнецов

Баба Яга от ВаснецовДом-музей „ В.М. Васнецов “, Москва

Баба Яга може би е най-древното създание в съветския фолклор. Толкова антично, че езиковедите към момента спорят за произхода на името ѝ. На съветски език „ баба “ значи „ жена “. В индоевропейските езици, обаче, „ баба “ е предшественик. И фактически, в Южна Русия има доста каменни статуи, изобразяващи сходна баба.

Думата „ Яга “ няма явен превод на съветски. На санскрит, обаче, „ яга “ значи „ жертва “. Изследователят Олга Соляник твърди, че „ Баба Яга е доста античен воин, чиито корени се крият в епохата на матриархата, когато хората почитат женския предшественик и тотем “.
Защо живее в барака с кокоши крайници?


Свободни източници

Друга присъща специфичност на Баба Яга е, че тя е сляпа. Когато при нея пристигна някой, тя го познава по миризмата. Филологът Владимир Проп твърди, че това е по този начин, тъй като Баба Яга в действителност е творение от света на мъртвите – тъй като „ мъртвите не виждат живите “. Самата Баба Яга, обаче, се вижда с просто око от всеки човек, който я срещне.

Затова тя живее в барака на края на една поляна – Баба Яга пази другото измерение (гората) от живите. Но за какво колибата ѝ е на кокоши крайници? Както твърди историкът Александра Баркова, тази част идва от античния бит за погребения над земята. Мокшите – мордовска етническа група, която обитава Централна Русия, погребват шаманите си по този метод. Погребенията над земята се практикуват единствено за почетни хора: „ Тези погребения не разрешават духът да отпътува за земята на мъртвите “, написа Баркова. Оставайки над земята, на границата сред двата свята, шаманът или вещицата могат да бъдат почитани.

 В.М. Васнецов

В.М. ВаснецовМузей-резерват „ Абрамцево “

„ Кокошите крайници “ в действителност са дървените пънове, на които се слага ковчегът. Вътре лежи мъртвец, ето за какво Баба Яга е с костен крайник и лежи „ от край до край “ с нос, забит в тавана: тя лежи в дървен ковчег.
Защо пътува в хаванче?


Свободни източници

Историците настояват, че Баба Яга датира още от времето на шаманите и вещиците, почитани от античните славянски и праславянски нации. Но с времето тя придобива и някои по-модерни характерности. Разказвачите на приказки от Владимировска област да вземем за пример споделят през 1914 година, че Баба Яга „ лети в хаванче, кормилото ѝ е пестик, а греблото – метла “.



Свободни източници

Хаванчето е толкоз огромно, че побира седнал човек, а пестикът е великански. Това може да звучи много изненадващо през днешния ден, само че в съветските села хаванчето и пестикът са нещо обикновено като метлата и машата за печката. Пестикът се употребява за блъскане на зърно. Процесът не е доста сложен, само че лишава доста време, по тази причина постоянно това се прави от остарели дами. Хаванчето и пестикът са обичайни атрибути на старите вещици, каквато сигурно е Баба Яга.



Свободни източници
Защо е толкоз известна в актуалната просвета?
Тайната на известността на Баба Яга, колкото и да е необичайно, се крие в нейната тайнственост. И фактически, всяко дете знае името на „ Баба Яга “, само че обстоятелствата към връзката ѝ с отвъдното или възможния ѝ генезис от антично женско провидение са нищожни. Затова тя се появява в разнообразни вариации в съветските анимационни или игрални филми. Актьорът Георгий Миляр играе Баба Яга в доста руски филми през 1930-те-1960-те, в това число във „ Василиса прекрасная “, „ Морозко “, „ Новите завършения на Котарака в чизми “ и други



ТАСС

За актуалните западни фенове Баба Яга постоянно е просто славянско страшилище – във кино лентата „ Джон Уик “ да вземем за пример създателите, без да желаят, са объркали дамата с друго славянско чудовище – Бабайка.



Neil Marshall/Lionsgate, 2019

В Сезон 2 на „ Вещерът “ пък злият воин Волет Меир (Безсмъртната майка) има някои от чертите на Баба Яга (колибата ѝ е на крайници от базилиски – тип пъклен пилета).

В „ Хелбой: окованият ковчег и други “ (Hellboy: The Chained Coffin and Others) на Баба Яга е отдаден цялостен епизод. А в мангата Soul Eater има „ замък на Баба Яга “, който служи като база на вещицата Арахна.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР