Тя изпитва радост, мъка, гняв – но не и страх.

...
Тя изпитва радост, мъка, гняв – но не и страх.
Коментари Харесай

Жената, която не се страхува от нищо

Тя изпитва наслада, тъга, яд – само че не и боязън. Един избран сектор от мозъка – амигдалата на дамата, известна на учените като С.М., е погубен – а в него явно се намира центърът на страха. Самият факт, че е тя е към момента жива, изумява откривателите.

С.М., американка на възраст сред 45 и 50 години, страда от така наречен синдром на Урбах-Вите – рядка болест, при която амигдалата се поврежда съдбовно.

Учени от университета в Айова изследват реакциите на С.М. в разнообразни обстановки, в които нормално човек изпитва боязън. Резултатите ще оказват помощ на хора, които имат страхови комплекси или тежки посттравматични преживявания.

В сп. " Current Biology " учените настояват, че С.М. се оправя сполучливо с проби, свързани с паметта, разбирането на тирада, усещанията и интелигентността. Емоции като тъга, яд и наслада не са й непознати – липсва единствено страхът. При това тя си спомня, че като дете се е страхувала – преди да настъпи заболяването й.

Изследователите я завели в зоомагазин – и тя била очарована от змиите, като незабавно се съгласила да хване една, а след това цели 15 пъти поискала да допре все по-големи и рискови влечуги, макар че й било казано, че са рискови. Опитала се да пипне и тарантула – и трябвало да бъде възпряна, с цел да не я ухапе отровният паяк.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР